Nieuwsbericht

N246: start herbeplanting langs de natuuroever Buitenhuizen

Gepubliceerd op: 14 november 2022, 14.53 uur - Laatste update: 8 december 2022, 11.55 uur

Van maandag 14 november 2022 tot 23 december 2022 plant SPIE/Van Doorn nieuwe bomen langs Natuuroever Buitenhuizen aan het Noordzeekanaal.

Eerder in 2022 heeft Rijkswaterstaat op deze plek populieren verwijderd die aan het einde van hun levensduur waren en daardoor een risico vormden voor de verkeersveiligheid op de autoweg N246. Op de plek van de verwijderde populieren komen ruim 300 bomen en 120 heesters terug.

Deze bomen en heesters bestaan uit veel verschillende inheemse soorten, zoals de zwarte populier, ratelpopulier, Noorse- en veldesdoorn, els, ruwe- en zachte berk, haagbeuk, wintereik, zoete kers, wilde appel, lijsterbes en winterlinde.

Hinder voor omwonenden langs de N246

De werkzaamheden starten op maandag 14 november en eindigen op 23 december 2022. SPIE/Van Doorn werkt op werkdagen tussen 07.00 en 18.00 uur. Alle werkzaamheden vinden plaats vanaf het wandelpad langs de natuuroever,. We sluiten het pad gedurende deze periode af voor het publiek.

Omwonenden kunnen enige geluidshinder ervaren tijdens de uitvoering. Het verkeer op de N246 heeft geen last van de werkzaamheden.

Voorzieningen om de natuur te versterken

Deze winter zullen nog zogeheten vissenbossen worden aangelegd: stapels wilgentakken die onder water schuilplaatsen bieden aan jonge vissen.

In de zomer van 2022 legden we meerdere voorzieningen aan als compensatie voor de bomenkap, om de natuur op deze plek te versterken. Sinds juli 2022 verrijken 2 verblijfkasten voor rosse- en dwergvleermuizen en een torenvalkkast de natuuroever. Een van de kasten staat net voorbij het kijkscherm bij de oeverzwaluwwand, waar dit jaar een paartje ijsvogels heeft gebroed.

In augustus 2022 plaatsten we in de natuuroever ook een ooievaarsnest. De natuurimpuls is in samenwerking met Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) tot stand gekomen. In september 2022 boorden vrijwilligers van KMZ broedgaten voor wilde bijen. In het voorjaar van 2023 krijgt dit een vervolg.

Wandelroute natuuroever Buitenhuizen

De Natuuroever bij Buitenhuizen maakt deel uit van wandelroutes, zoals het Noord-Hollandpad. Informatieborden vertellen de bezoekers meer over de omgeving. Dit natuurgebied langs de oevers van het Noordzeekanaal is een thuis voor allerlei dieren. Oeverzwaluwen en ijsvogels hebben hun weg naar de broedwanden gevonden, er zijn diverse riet-zangvogels te beluisteren en vissen en andere diertjes schuilen en rusten in het ondiepe water.