Nieuwsbericht

Wederopbouwbruggen: een nieuwe aflevering van De Rijkswaterstaat Podcast

Gepubliceerd op: 6 mei 2022, 10.26 uur - Laatste update: 24 april 2023, 15.50 uur

Na de Tweede Wereldoorlog lagen de bruggen van Nederland er niet best bij. Sommige waren verwoest, andere niet onderhouden. En dat terwijl het wegverkeer vanaf de jaren 50 flink toenam. Dus: er moesten bruggen worden bijgebouwd. 

Er moesten niet alleen heel veel bruggen bijkomen, het moest ook snel. De Wederopbouw ging van start. In de jaren die volgden kwamen er tientallen verkeersbruggen van de tekentafel.

75 jaar later

De Tweede Wereldoorlog ligt intussen ver achter ons, evenals de periode van de Wederopbouw. De bruggen uit deze periode hebben decennialang goed werk verricht. Maar nu zijn auto’s en vrachtauto’s veel zwaarder geworden, en we gebruiken er steeds meer. Daar zijn de bruggen niet op gebouwd. Mogen ze dan nu met pensioen? Dat niet. We werken de komende 10 jaar aan het renoveren, vernieuwen en vervangen. Alle bruggen worden toekomstbestendig.

Podcast

In deze aflevering van De Rijkswaterstaat Podcast gaat Botte Jellema op zoek naar de wederopbouwbruggen en hun geschiedenis. Hij praat hierover met Anita Blom van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, gespecialiseerd in de periode van de Wederopbouw. Beluister de podcast via ons Soundcloud kanaal of op je eigen favoriete podcastplatform.