Nieuwsbericht

Plasticvrij Zuid-Holland doen we samen

Gepubliceerd op: 1 november 2021, 17.08 uur - Laatste update: 8 december 2022, 11.04 uur

Op donderdag 28 oktober 2021 is de intentieverklaring getekend voor de realisatie van de 1e Plasticvrije Corridor van Nederland. De inzet is het gebied rondom de Gouwe, Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee.

Gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Rotterdam, Waddinxveen, hoogheemraadschappen van Delfland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijkswaterstaat, Wageningen Environmental Research en provincie Zuid-Holland gaan dit samen doen.

In en langs de Nederlandse wateren is nog altijd veel plastic te vinden. Dit heeft een negatieve invloed op onze leefomgeving. Het is een lastig probleem dat alleen is aan te pakken door samen te werken. Floortje Hanneman, Directeur Netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid zegt hierover: ‘Rijkswaterstaat heeft vele ambities op het gebied van duurzaamheid. circulair werken is er één van. Dit initiatief past daar ontzettend goed bij. Samen werken we aan een Plasticvrije Corridor!

Samenwerken aan een Plasticvrije Corridor

De samenwerking zet in op een schone, groene en gezonde leefomgeving en moet de lekkage van plastic in en rond de Plasticvrije Corridor stoppen. Onder andere door het bewustzijn over de impact van plastics op het milieu te vergroten, bedrijven te betrekken, het sluiten van kringlopen en door nieuwe partijen aan de plasticvrije droom te verbinden.

Er wordt daarbij nauw samengewerkt met netwerken die al actief zijn op het gebied van plastic, zoals de Community of Practice Plastic, Schone NL Delta en de nieuwe Zuid-Hollandse samenwerking Plastics in het milieu. Die laatste is een groeiend samenwerkingsverband van overheden, die kennis over plastics in het milieu vertaalt naar bestuurlijke acties. Samen met deze netwerken kunnen we kennis verbinden, elkaar aanvullen en versterken.

De kracht van Groene Cirkels

De Plasticvrije Corridor is onderdeel van het programma Groene Cirkels. Hier werken bedrijven, overheden en onderzoekers samen aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Door in te zetten op het gezamenlijke belang en de onderlinge afhankelijkheden van producenten, grootgebruikers van plastics, consumenten en overheden, is het mogelijk om een systeemverandering te realiseren. En die systeemverandering is hard nodig, als we de transitie willen maken naar een circulaire kunststofketen.

Meer informatie