Grave; Verplaatsingswerkzaamheden schilderwerk John S. Thompsonbrug

Werkzaamheden

Grave; Verplaatsingswerkzaamheden schilderwerk John S. Thompsonbrug

Gepubliceerd op: 11 november 2020, 16:57 - Laatste update: 17 november 2020, 09:36

Het schilderwerk van het 1e brugdeel van de John S. Thompsonbrug is gereed. Dit betekent dat de slim-fit-coat, de constructie op de brug, verplaatst gaat worden naar het 2e brugdeel.

De werkzaamheden vinden plaats in de nacht van zaterdag 21 november 20.00 uur tot zondag 22 november 2020 07.00 uur. De brug is dan afgesloten voor verkeer, met uitzondering van fietsers. De te volgen omleiding is ter plaatse aangegeven.

Doorgang brug

Tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden is de doorgang over de brug voor de nood- en hulpdiensten gegarandeerd. Fietsers kunnen onder begeleiding van de aanwezige verkeersregelaars de brug passeren via het fietspad. Na het verplaatsen van de slim-fit-coat is de brug weer toegankelijk voor verkeer. De aangepaste snelheid van 50 km/uur blijft gelden. Ook blijft de hoogtebeperking van kracht evenals de aslastbeperking (maximale gewicht) voor vrachtverkeer.

Werkzaamheden John S. Thompsonbrug

De werkzaamheden aan de John S. Thompsonbrug zijn in volle gang en het 1e brugdeel is nu geconserveerd en dus voorzien van een nieuwe verflaag. Nadat de slim-fit-coat via rails verplaatst is naar het 2e brugdeel wordt gestart met het herstel hiervan; het staal wordt gestraald, de oude verflaag verwijderd en de aanwezige roestplekken behandeld. Daarna komt ook op het 2e brugdeel een nieuwe verflaag. Deze werkzaamheden zullen weer ongeveer 3 maanden duren.

Onderhoudswerkzaamheden tot eind 2022

Tot en met 2022 schildert het Gelders Staalstraal- en schildersbedrijf (GSB) in opdracht van Rijkswaterstaat op deze manier de bovenbouw van de brug. Steeds als een brugdeel geverfd is, is een nachtafsluiting nodig om de slim-fit-coat naar het volgende brugdeel te verplaatsen. Het schilderen van elk brugdeel duurt steeds zo’n 3 maanden. Als het schilderwerk in 2022 klaar is, zijn de typerende regenboogkleuren van het rijksmonument – die nu zijn vervaagd – weer in ere hersteld. Naast het schilderen van de bovenbouw, vervangt GSB in 2022 ook de slijtlaag van het wegdek en het fietspad van de brug.

Onderzoek versterking constructie

De constructie van de John S. Thompsonbrug kan de toegenomen belasting niet langer op een verantwoorde manier aan. Daarom geldt sinds 29 juli 2020, een gewichtsbeperking boven de 10 ton voor de brug. Rijkswaterstaat onderzoekt nu welke mogelijkheden er zijn om de brug weer te versterken.

Andere onderhoudswerkzaamheden

Brug Grave is onderdeel van een groter onderhoudsproject dat door GSB wordt uitgevoerd. Zo’n 30 objecten, zoals bruggen en sluizen maar ook andere kunstwerken zoals sifons en duikers, worden de komende jaren opgeknapt. Zo vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan onder andere de brug over de Marksluis, de brug over Sluis I en gemaal Oosterhout.

Meer informatie werkzaamheden

Meer informatie over de werkzaamheden aan de John S. Thompsonbrug is te vinden op de pagina over de brug. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook abonneren op een digitale nieuwsbrief, waarmee je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.