Hersengymnastiek over verstedelijking en mobiliteit in 2049

Interview

Hersengymnastiek over verstedelijking en mobiliteit in 2049

Gepubliceerd op: 19 december 2019, 13:16 - Laatste update: 19 december 2019, 13:17

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in april 2019 4 kwalitatieve scenario’s over verstedelijking en mobiliteit in 2049 gepresenteerd. Naar aanleiding hiervan heeft Rijkswaterstaat het PBL uitgenodigd voor een workshop over deze scenario’s. Lees het verslag van een inspirerende middag.

De 4 kwalitatieve scenario’s van het Planbureau voor de Leefomgeving gaan over verstedelijking en mobiliteit in 2049 en hebben veelzeggende namen als ‘Groenrijk’, ‘Beursplein’, ‘Eigen Wijk’ en Bubbelstad’. De ondertitel van de scenariostudie is ‘Oefenen met de toekomst’ en dat is precies wat de 50 deelnemers aan de workshop deden. Voor de broodnodige concretisering werd de regio Utrecht als oefenmateriaal gebruikt. In groepjes gingen de deelnemers aan de slag om voor 3 vraagstukken de rol en taak van Rijkswaterstaat in de scenario’s te verkennen: de reiziger van 2049, mobiliteitshubs en de verbinding tussen infrastructuur en een plek.

Van saai kantoorgebouw naar nachtclub

Een van de workshopdeelnemers was Michiel Overkamp van het programma Strategische verkenningen van Rijkswaterstaat. Hij was gekoppeld aan het scenario Bubbelstad en vertelt: ‘Ik merkte dat zekerheden uit het heden tijdens de workshop al snel op de schop gingen. In Bubbelstad is letterlijk verplaatsen niet langer nodig. Een centraal punt in dit scenario is namelijk dat technologie het mogelijk maakt om ruimten meervoudig te gebruiken in de tijd. Zo kunnen bijvoorbeeld projecties en hologrammen van een saai kantoorgebouw een nachtclub maken.’

Centrale coördinatie bestaat niet meer

De vraag die dit oproept is volgens Overkamp dan ook waarom je nog fysiek bij elkaar komt als dit ook virtueel kan? ‘En mocht je dit toch proberen, dan zou je als reiziger wel eens kunnen stranden op de rand van je bubbel. Van centrale coördinatie is in dit scenario geen sprake meer.’ Wat doet Rijkswaterstaat dan in zo’n situatie? Overkamp: ‘We kwamen tot de conclusie dat de bubbels zichzelf niet tegen water kunnen beschermen en dat we weer terug zouden vallen op onze ontstaansgrond: de waterstaat. En dat we meer aandacht zouden moeten besteden aan onze rol in virtuele mobiliteit.’

Krantenkop verzinnen

Bij de centrale terugkoppeling was duidelijk dat de workshop veel creativiteit losmaakte. ‘Een opdracht was bijvoorbeeld het verzinnen van een krantenkop’, aldus Overkamp. ‘Wij kwamen met zeer verschillende koppen, variërend van 100.000 reizigers gestrand in vacuüm tussen wegenbubbels tot zorgkosten gehalveerd in Groenrijk Utrecht.’ Een veelgehoorde reactie van de deelnemers was dat het misschien even wat moeite kostte om los te komen uit het hier en nu, maar dat de workshop heel veel denkruimte gaf voor de huidige situatie. Naast hersengymnastiek was de workshop zeker ook nuttig als warmmaker en inspiratiebron voor het traject Expeditie RWS2050.

Meer nieuws Programma Strategische verkenningen