A9

Gaasperdammertunnel (A9)

De Gaasperdammertunnel maakt onderdeel uit van de snelweg A9 in het traject Holendrecht-Diemen en ligt in Amsterdam-Zuidoost. Met een lengte van 3 km, is het de langste landtunnel van Nederland.

de Gaasperdammertunnel is de langste landtunnel van Nederland

Door de bouw van de Gaasperdammertunnel neemt de capaciteit van de A9 Gaasperdammerweg toe voor weggebruikers. Ook zorgt de tunnel voor minder geluid in de wijken erlangs.

De Gaasperdammertunnel bestaat uit 5 tunnelbuizen. Voor doorgaand verkeer zijn er 2x2 rijstroken. Daarnaast zijn er 2 buizen met 3 rijstroken. Deze buizen zijn voor verkeer met een bestemming in Amsterdam-Zuidoost. Op de helft van de tunnel zijn op- en afritten.

De 5e buis is een wisselstrook. In 2026, als het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht voltooid is, kan de wisselstrook gebruikt worden. De wisselstrook bestaat uit 1 rijstrook en is ’s ochtends geopend in de richting Amsterdam en in de avondspits richting Amersfoort.

Bouw Gaasperdammertunnel

Eind 2013 startte de voorbereidende werkzaamheden voor het bouwen van de tunnel, zoals het verleggen van kabels en leidingen. In 2016 begonnen we met de bouw van de tunnel. Uiteindelijk werd de tunnel in 2020 in 4 fasen geopend voor het verkeer.

Bovenop het tunneldak wordt een park aangelegd. Dit park verbindt de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar. Daarnaast is in december 2020 het zonnepark bovenop de Gaasperdammertunnel in werking gesteld. 5246 zonnepanelen leveren stroom aan woningen in Amsterdam Zuidoost.

Veiligheid Gaasperdammertunnel

Als er een onverwachte noodsituatie plaatsvindt, is het belangrijk dat er goede vluchtmogelijkheden zijn. Ook moeten de hulp- en nooddiensten vrij hulp kunnen verlenen bij het ongeluk.

Als er een ongeluk is in de tunnelbuis voor doorgaand verkeer (de hoofdrijbaan), dan gaat die buis dicht, net als de buis voor lokaal verkeer met de bestemming Amsterdam-Zuidoost. Die is vanaf dat moment als ondersteunende buis bedoeld voor nood- en hulpdiensten. De vluchtroute leidt naar het middentunnelkanaal, dat zich tussen beide tunnelbuizen in bevindt. Is het ongeluk gebeurd in de buis voor lokaal verkeer, dan is de hoofdrijbaan de ondersteunende buis. Dit protocol geldt voor beide rijrichtingen.

Tunnels in de A9

Naast de Gaasperdammertunnel ligt ook de Wijkertunnel in de A9.

Wanneer is de Gaasperdammertunnel dicht?

Kijk voor actuele verkeersinformatie op Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Bekijk ook de mogelijk geplande wegwerkzaamheden op de A9. Soms komt het voor dat de tunnel tijdelijk gesloten is voor onderhoud.

Nieuws