Alle blogs van onze mobiel verkeersleiders

De 100 mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn een bekende verschijning op de grote rivieren, kanalen en meren. Ze geven voorlichting, inspecteren de vaarwegen, zorgen voor begeleiding en schieten te hulp bij incidenten. Lees hieronder hun blogs waarin zij vertellen over hun belevenissen op het water.

Driving home for Christmas

Mobiel verkeersleider Joost

Het is december 2018 op een mistige vrijdagmiddag. Typisch zo’n donkere-dagen-voor-de-kerst-dag. Het begint al te schemeren als de telefoon bij mobiel verkeersleider Joost gaat. Het nautisch centrum belt: in Venlo is een auto te water geraakt.

Uitgesteld weekend

Mobiel verkeersleider Joost

Het is vrijdagmiddag. Mobiel verkeersleider Joost en zijn collega en hebben de RWS27 aangemeerd aan de steiger bij sluis Grave. Het is het einde van hun vroege dienst, kortom: tijd voor weekend. Terwijl ze bij de sluismeester nog genieten van een bakje koffie, gaat de telefoon…

Weer het water op!

Mobiel verkeersleider Joost

De meivakantie staat voor de deur. Bij veel watersporters begint het weer te kriebelen. Heerlijk dobberen op het water onder een stralend zonnetje. Lekker zeilen bij een stevige bries. Of met een speedboot over het water scheuren. Mobiel verkeersleider Joost merkt het meteen als het seizoen weer begonnen is.

Stilte voor de storm

Gezagsvoerder Tjeerd

De ochtenddienst van 18 januari 2018 zal gezagvoerder Tjeerd niet snel vergeten. De avond ervoor was alles nog erg rustig buiten, maar die dag woedde er een hevige Westerstorm via de kust het land over. Met een piek van 11 Beaufort beuken de wind en golven tegen de boeg van de RWS 71 op de Boven-Merwede.

Onveilig voor anker in de mist

Mobiel verkeersleider Joost

Het is een frisse winterochtend. Rond 10 voor 6 stapt mobiel verkeersleider Joost uit de auto bij de sluis van Grave. De sluismeester komt ook net op dat moment aan fietsen. ‘Het is maar een kleine wereld’ zegt hij. ‘Inderdaad, veel meer dan 100 m zicht is het niet.'

Een koe met natte poten

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost voer op een zonnige zaterdag met een collega over de Maas toen ze wel een heel bijzondere voorbijganger langs de oever zagen staan. Een koe was van het weiland naar beneden gevallen en stond met haar poten half in het water. Het dier keek de verkeersleiders met een hulpeloze blik aan.

Motorpech op een mooie lentedag

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost vaart met zijn collega's op een mooie lentedag met de RWS 27 weg vanuit Grave als ze worden gebeld door de sluismeester van sluis Weurt. De sluismeester vertelt dat ze op de camera van sluis Heumen zien dat er een jachtje stuurloos in de monding van het Maas-Waalkanaal drijft.