Alle blogs van onze mobiel verkeersleiders

Alle blogs van onze mobiel verkeersleiders

De 100 mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn een bekende verschijning op de grote rivieren, kanalen en meren. Ze geven voorlichting, inspecteren de vaarwegen, zorgen voor begeleiding en schieten te hulp bij incidenten. Lees hieronder hun blogs waarin zij vertellen over hun belevenissen op het water.

Mobiel verkeersleider Joost

Een hoofdrol voor Herbie

Mobiel verkeersleider Joost vertelt over zijn eerste dienst van het jaar. Tijdens zijn dienst gaat hij met een collega op een koude zaterdagochtend in januari controleren of de boeien in de Maas rond Belfield nog op hun plaats liggen. Waarbij ze tijdens hun dienst een kleine rol spelen bij het oplossen van een misdrijf.

Gezagsvoerder Tjeerd

De angst van elke schipper

Gezagsvoerder Tjeerd brengt samen met collega Arco op een zondagmiddag in juli een werkbezoek aan de nieuwe verkeerscentrale in Dordrecht. Na het bezoek gaan ze aan boord van de RWS71 om vergunningen te controleren bij een zeilwedstrijd in Woudrichem. Helaas komen ze hier nooit aan toe door een heftig incident.

Mobiel verkeersleider Joost

Rare tijden

Mobiel verkeersleider Joost stapt in de loop van de middag in Maasbracht aan boord van de RWS 18. Vanwege de coronamaatregelen varen ze met een lagere bezetting. Ondanks de rust op het water is er genoeg te doen. Tijdens hun dienst komen ze een bootje tegen dat voor anker ligt midden in de vaarweg.

Mobiel verkeersleider Joost

Aanvaring, brand, evacués…of toch niet?

Het is eind september, een bewolkte donderdagochtend. Met mijn collega draai ik een vroege dienst op de RWS27. Het is nog erg rustig op het Maas-Waalkanaal, maar niet voor lang…

Mobiel verkeersleider Joost

Hond op eendenjacht

Een rustige ochtenddienst in mei. We komen net uit Weurt en varen met de RWS27 via het Maas-Waalkanaal richting Heumen. Een tegemoetkomende schipper roept ons met een paniekerige stem op via de marifoon: ‘Ik ben over een hond heen gevaren!’

Gezagsvoerder Tjeerd

'De zomer van 2018 zal ik niet snel vergeten'

Gezagvoerder Tjeerd vaart met een collega op een warme zomerdag in 2018 in een kleine, wendbare speedboot. Hun opdracht voor die dag is toezicht houden op de Afgedamde Maas. Onderweg daarnaartoe komen ze een zeiljacht voor anker tegen, een verdwaalde schipper en schrijven ze een aantal proces-verbalen uit.

Mobiel verkeersleider Joost

Zinkend schip

Mobiel verkeersleider Joost wordt tijdens een zonnige ochtenddienst op het Maas-Waalkanaal gebeld door de verkeerspost Nijmegen. De verkeerspost meldt dat er vlak bij sluis Weurt een schip aan het zinken is en vraagt of ze kunnen assisteren. Met blauw zwaailicht varen ze met de RWS27 naar sluis Weurt.

Gezagsvoerder Tjeerd

Spookrivier

Het is een frisse ochtenddienst aan boord van de RWS73. Mistwolken stijgen op vanuit het water. Dit geeft een surrealistisch beeld vanuit de stuurstoel.

Mobiel verkeersleider Joost

Driving home for Christmas

December vorig jaar, een mistige vrijdagmiddag. Typisch zo’n donkere-dagen-voor-de-kerst-dag. Het begint al te schemeren als de telefoon gaat. Het nautisch centrum belt: in Venlo is een auto te water geraakt.

Mobiel verkeersleider Joost

Uitgesteld weekend

Het is vrijdagmiddag, mijn collega en ik hebben de RWS27 aangemeerd aan de steiger bij sluis Grave. Het is het einde van onze vroege dienst, tijd om van ons weekend te gaan genieten. Terwijl we boven bij de sluismeester nog een bakje koffie drinken, gaat de telefoon…