Alle blogs van onze mobiel verkeersleiders

De 100 mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn een bekende verschijning op de grote rivieren, kanalen en meren. Ze geven voorlichting, inspecteren de vaarwegen, zorgen voor begeleiding en schieten te hulp bij incidenten. Lees hieronder hun blogs waarin zij vertellen over hun belevenissen op het water.

Zwalkend tankschip op de Waal

Siem Linnenbank

Het is een rustige vrijdagmorgen. Via de marifoon hoor ik 2 schippers met elkaar in gesprek. Nou ja, gesprek, het is vooral gebrabbel en gescheld...

Nachtwerk

Mobiel verkeersleider Joost

Woensdagavond 21.00 uur, ik hang lekker onderuit op de bank voor de tv. Dan gaat mijn telefoon… De officier van dienst, die vraagt of ik zin heb om te werken. Op dit tijdstip? Dan weet ik dat er wat aan de hand is!

Een hoofdrol voor Herbie

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost vertelt over zijn eerste dienst van het jaar. Tijdens zijn dienst gaat hij met een collega op een koude zaterdagochtend in januari controleren of de boeien in de Maas rond Belfield nog op hun plaats liggen. Waarbij ze tijdens hun dienst een kleine rol spelen bij het oplossen van een misdrijf.

De angst van elke schipper

Gezagsvoerder Tjeerd

Gezagsvoerder Tjeerd brengt samen met collega Arco op een zondagmiddag in juli een werkbezoek aan de nieuwe verkeerscentrale in Dordrecht. Na het bezoek gaan ze aan boord van de RWS71 om vergunningen te controleren bij een zeilwedstrijd in Woudrichem. Helaas komen ze hier nooit aan toe door een heftig incident.

Rare tijden

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost stapt in de loop van de middag in Maasbracht aan boord van de RWS 18. Vanwege de coronamaatregelen varen ze met een lagere bezetting. Ondanks de rust op het water is er genoeg te doen. Tijdens hun dienst komen ze een bootje tegen dat voor anker ligt midden in de vaarweg.

Aanvaring, brand, evacués…of toch niet?

Mobiel verkeersleider Joost

Het is eind september en de dag begint met een bewolkte donderdagochtend. Samen met zijn collega draait mobiel verkeersleider Joost een vroege dienst op het patrouillevaartuig de RWS27. Het is nog erg rustig op het Maas-Waalkanaal, maar niet voor lang…

Hond op eendenjacht

Mobiel verkeersleider Joost

Een rustige ochtenddienst in mei. We komen net uit Weurt en varen met de RWS27 via het Maas-Waalkanaal richting Heumen. Een tegemoetkomende schipper roept ons met een paniekerige stem op via de marifoon: ‘Ik ben over een hond heen gevaren!’

'De zomer van 2018 zal ik niet snel vergeten'

Gezagsvoerder Tjeerd

Gezagvoerder Tjeerd vaart met een collega op een warme zomerdag in 2018 in een kleine, wendbare speedboot. Hun opdracht voor die dag is toezicht houden op de Afgedamde Maas. Onderweg daarnaartoe komen ze een zeiljacht voor anker tegen, een verdwaalde schipper en schrijven ze een aantal proces-verbalen uit.

Zinkend schip

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost wordt tijdens een zonnige ochtenddienst op het Maas-Waalkanaal gebeld door de verkeerspost Nijmegen. De verkeerspost meldt dat er vlak bij sluis Weurt een schip aan het zinken is en vraagt of ze kunnen assisteren. Met blauw zwaailicht varen ze met de RWS27 naar sluis Weurt.

Spookrivier

Gezagsvoerder Tjeerd

Het is een frisse ochtenddienst voor mobiel verkeersleider Tjeerd aan boord van de RWS73. Mistwolken stijgen op vanuit het water. Dit geeft een surrealistisch beeld vanuit de stuurstoel, bijna alsof hij in een spookachtige scène uit een film terechtgekomen is.