Alle blogs van de weginspecteurs

Alle blogs van de weginspecteurs

De 260 weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn dagelijks op pad om ervoor te zorgen dat u vlot en veilig van A naar B kunt. Lees hier alle verhalen van onze bloggende weginspecteurs waarin zij vertellen over hun belevenissen op de weg.

Weginspecteur Wim

Een oogverblindende herfstzon…

Het is herfst. Zon en felle buien wisselen elkaar af, vergezeld van een stevige wind. Rond 16.00 uur krijg weginspecteur Wim een melding van een ongeval op de snelweg A27, richting Breda. De wegverkeersleider heeft het over een ongeval met letsel. Een ‘prio1’ dus: met zwaailicht en sirene ga ik er snel op af.

Weginspecteur Wim

Doeslief!

Het is tropisch warm als weginspecteur Wim om 14.00 uur in zijn auto stapt voor de start van zijn dienst. Het is behoorlijk druk, mede door het vakantieverkeer. Fluitend voegt hij in op de snelweg A2 richting Amsterdam: hij vindt die warmte wel fijn. Helaas verdwijnt zijn goede humeur als sneeuw voor de zon…

Weginspecteur Marcel

Dramatisch motorongeval

Het is maandagochtend. Weginspecteur Marcel is op weg naar het steunpunt (het districtskantoor), waar hij een afspraak heeft met een nieuwe collega-weginspecteur die vandaag met hem mee zal rijden. Onderweg belt de meldkamer: ‘Er is een motorrijder onderuitgegaan op de snelweg A50.’ Hij verandert direct zijn koers.

Weginspecteur Wim

Geschaarde caravan

De zomer is in volle gang en dat is te zien op de Nederlandse snelwegen. Vele campers, vouwwagens en voertuigen met caravans rijden naar hun vakantiebestemming. Weginspecteur Wim wordt gebeld door de verkeerscentrale: op de A12 is een voertuig met caravan geschaard.

Weginspecteur Marcel

Nachtdienst op de Veluwe

Het is 22.00 uur, het begin van de nachtdienst weginspecteur Marcel. Vanwege werkzaamheden op de snelweg A18 moet hij het verkeer daar op meerdere plaatsen stilleggen. Later wil hij ook de snelweg A50 controleren. Maar dan gooit een onverwacht incident de planning in de war.

Weginspecteur Marcel

Het scheelde maar een haar

Weginspecteur Marcel begint aan zijn tweede nachtdienst van de week. Tijdens zijn dienst is het rustig, hij controleert afzettingen en handelt kleine incidenten af. Tegen het einde van zijn dienst rijdt hij richting kantoor, maar onderweg wordt hij gebeld door de verkeerscentrale. Er is een ongeval gebeurd op de A12 bij Grijsoord.

Weginspecteur Marcel

Een beladen dag

Op 11 februari 2014 rijdt weginspecteur Marcel met een collega naar een cursusdag Tunnelveiligheid in Zwolle. Onderweg zien ze dat er op de tegenoverliggende weg een ongeval is gebeurd. Ze twijfelen geen moment en keren bij de afrit. De al zo beladen dag voor Marcel krijgt extra lading door een zwaar ongeluk.

Weginspecteur Wim

Gekleurd asfalt

Bijna alle bomen hebben inmiddels hun blad verloren zo tegen het einde van het jaar. Maar wat zag het er mooi uit, met al die gekleurde bladeren op de weg. Dat daarin ook gevaar kan schuilen, ondervond weginspecteur Wim op een regenachtige woensdag tijdens mijn avonddienst.

Weginspecteur Wim

Reddende engel

Tijdens de avonddienst die weginspecteur Wim draai op een snikhete en zomerse woensdag krijgt hij een melding vanuit de verkeerscentrale. Op de snelweg A1 ter hoogte van de afslag Eembrugge zou een voertuig met pech op de vluchtstrook staan. Tijd om polshoogte te gaan nemen.

Weginspecteur Wim

Spookschaap

Het is een regenachtige zaterdagmorgen als de verkeerscentrale weginspecteur Wim belt met de mededeling dat er een schaap in de berm loopt langs de A2. Wim denkt bij zichzelf over deze bijzondere melding: ‘Dat kan een snelle of een langzame actie worden!’