Vuurtoren Lange Jaap

Waarom

  • Vuurtoren Lange Jaap heeft scheuren in de vloer en de wanden.
  • We willen de cultuurhistorische waarde en de levensduur van de gietijzeren vuurtorens behouden.

Hoe

onderzoeken van oplossingen

Heb ik last van de werkzaamheden?

De werkzaamheden zorgen voor weinig tot geen hinder voor de omgeving. Als de werkzaamheden starten, vindt u op deze pagina meer informatie. Omwonenden worden via bewonersbrieven geïnformeerd over de werkzaamheden.

Lange Jaap bij Huisduinen (Den Helder)

De Lange Jaap heeft al sinds 1998 scheuren in de vloeren van verschillende verdiepingen. Dit heeft te maken met de scheve plaatsing van vloeren bij de bouw. Daardoor werden spanningen in de vloeren ongelijk verdeeld. De vuurtoren is al lange tijd niet meer toegankelijk voor publiek.

In september 2021 zijn ernstige scheuren gevonden in de wanden en vloeren van de Lange Jaap. Aangenomen werd dat dat de scheurvorming in een korte tijd exponentieel was toegenomen.

Uit veiligheidsoverweging heeft de gemeente toen een gebiedsverbod opgesteld in een straal van 70 m om de toren heen. Uit vervolgonderzoek door TNO en Sec Holland in januari 2022 is gebleken dat de constructieve veiligheid niet direct in het geding was.

Inmiddels is het gebiedsverbod opgeheven. Bij lang aanhoudende wind boven windkracht 9 BFT zal het gebiedsverbod tijdelijk weer in werking gesteld worden.

Presentaties beeldvormende avond 25 maart 2024

Op 25 maart 2024 vond in het stadhuis van Den Helder een beeldvormende avond plaats over vuurtoren de Lange Jaap. Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Movares hielden beide een presentatie waarin zij het tot nu toe doorlopen proces bespraken. Ook gaven ze inzicht in de stappen die in de komende periode gezet gaan worden.

Bekijk de presentaties op de website van de gemeente Den Helder.

Documenten

Op onze website Open Rijkswaterstaat kunt u het document Memo Tijdslijn Vuurtoren Lange Jaap bekijken.

Nieuws

Onderliggende pagina