Nieuwsbericht

Gietijzeren vuurtorens: aanbesteding bouwteam voorlopig ontwerp gestart

Gepubliceerd op: 11 april 2024, 13.21 uur - Laatste update: 12 april 2024, 08.17 uur

Rijkswaterstaat heeft dinsdag 9 april 2024 een aanbesteding gepubliceerd om een bouwteam te vormen voor 3 gietijzeren vuurtorens. Dit bouwteam moet een voorlopig ontwerp gaan uitwerken tot een technisch ontwerp. Op basis van het technisch ontwerp wordt de minister geadviseerd over de volgende fase.

Toekomst gietijzeren vuurtorens

Op 21 december 2023 meldde Rijkswaterstaat dat de toekomst van 3 gietijzeren vuurtorens een nieuwe fase ingaat. Het gaat om vuurtoren Lange Jaap, vuurtoren Westkapelle Laag en vuurtoren Scheveningen.

Ingenieursbureau Movares deed uitvoerig onderzoek naar deze 3 vuurtorens. Het bureau keek naar verschillende scenario’s en beoordeelde deze op verschillende factoren.

Movares adviseerde dat het scenario Renoveren-Stabiliseren het meest kansrijk is, maar gaf ook aan dat voorbehoud op zijn plaats is, omdat er nog risico’s zijn.

Voorlopig ontwerp

Momenteel onderzoekt Rijkswaterstaat de haalbaarheid en maakbaarheid van het scenario Renoveren-Stabiliseren. In 2024 wordt daarom gewerkt aan voorlopige en definitieve ontwerpfasen, met extra aandacht voor de maakbaarheid en kostendeskundigheid.

De uitkomsten van het onderzoek naar het voorlopig ontwerp, zullen omgezet worden in een definitief - en technisch ontwerp. Het technisch ontwerp op basis van het definitief ontwerp wordt in een advies aangeboden aan de minister.

Aanbesteding bouwteam

Terwijl wordt gewerkt aan de voorlopige en definitieve ontwerpfasen, is gelijktijdig een aanbesteding opgestart om een bouwteam te vormen. Het besluit tot renoveren en stabiliseren wordt naar verwachting in februari 2025 voorgelegd aan de minister.