Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat heeft afgelopen winter veel moeten strooien

Gepubliceerd op: 1 mei 2021, 09.00 uur - Laatste update: 1 mei 2021, 17.53 uur

Afgelopen winter (2020 – 2021) zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat vaker uitgereden dan voorgaande jaren. Het weekeinde van 6 tot 9 februari 2021 was door de hevige sneeuwval en harde wind uitzonderlijk met 72 uur non-stop strooien om de wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen.

Over de gehele winter is er 135 miljoen kilo zout gestrooid. Hiermee staat de winter 2020 – 2021 op plek nummer 3 van meest gestrooid. In de winter 2009 – 2010 werd er 191 miljoen kilo zout gestrooid en in de winter 2010 – 2011 160 miljoen kilo. Het tienjarige gemiddelde ligt op 90 miljoen kilo per jaar.

Duurzaam werken

De strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben afgelopen winter 1.577.830 km af moeten leggen. Dat is een afstand van circa 40 keer de wereld rond. Primeur dit jaar was de inzet van een volledig elektrische strooiwagen. De elektrische strooiwagen sluit mooi aan bij de ambitie van Rijkswaterstaat om ook in de gladheidsbestrijding duurzaam te werken. Dit deden we al door onder andere minder en gerichter te strooien en meer geautomatiseerd te strooien.

Sneeuw

Het weekeinde van 6 tot 9 februari 2021 hadden we te maken met hevige sneeuwval in combinatie met harde wind. Met 1200 mensen en 900 strooiwagens en sneeuwschuivers werd 24/7 doorgewerkt om de wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen. Ook de calamiteitenmachines zoals de Firestorm en de Lavastrom werden ingezet. Dit zijn grote vrachtwagens die worden ingezet bij barre omstandigheden, voor het verwijderen van ijsplaten op de weg. Rijkswaterstaat heeft in dat weekend 72 uur lang non-stop moeten strooien met in totaal 79 miljoen kilo zout - om ervoor te kunnen zorgen dat weggebruikers, die werkzaam zijn in de cruciale beroepen, de snelweg konden blijven gebruiken. Dit is een record in 1 weekend.

Winter met 2 gezichten

Afgelopen winter wordt door het KNMI aangemerkt als een winter met 2 gezichten. Het was precies een week koud: van zondag 7 februari tot en met zaterdag 13 februari lag de temperatuur ook overdag onder de 0 graden. Met een gemiddelde temperatuur van 4,4 graden tegen 3,9 graden normaal was de winter zachter dan normaal. Afgelopen winter was aan de natte kant met landelijk gemiddeld 223 mm tegen 204 mm normaal.

Zoutvoorraad voor komende winter wordt weer aangevuld

Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. Maar ook daarbuiten bereidt Rijkswaterstaat zich voor op het winterseizoen. Het zout wordt komende zomer weer aangevuld. In totaal beschikt Rijkswaterstaat over 4 centrale zoutloodsen. Vanuit deze loodsen wordt het zout over 55 regionale steunpunten in heel Nederland verdeeld. In totaal wordt de voorraad voor eigen gebruik weer aangevuld tot ruim 200 miljoen kilo.