Kustonderhoud Renesse op 10 september 2019 gestart

Nieuwsbericht

Kustonderhoud Renesse op 10 september 2019 gestart

Gepubliceerd op: 10 september 2019 - Laatste update: 10 september 2019, 12:10

Rijkswaterstaat is op 10 september 2019 begonnen met het onderhouden van de kust bij Renesse. Door het aanbrengen van ruim 500.000 m3 zand op het strand houden we de kust van Renesse op zijn plaats.

Schouwen-Duiveland blijft zo goed beschermd tegen de zee. De werkzaamheden duren naar verwachting tot begin december 2019.

Zandsuppletie Renesse

Een baggerschip brengt het zand aan op het strand tussen strandpaviljoen de Schorpioen en beach bar de Branding, en van hotel-restaurant ’t Klokje tot strandpaviljoen Corazon. Het schip zuigt het benodigde zand circa 10 km uit de kust op van de zeebodem en perst het vervolgens via een pijpleiding naar het strand. Bulldozers verdelen het zand over het strand en de wind zorgt voor de verdere verstuiving in het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.

Werkterrein verboden gebied, strand blijft toegankelijk

De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door. Tijdens de werkzaamheden blijven het strand en de zee toegankelijk voor bezoekers. Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is echter verboden gebied vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden van minimaal 300 m.

Onder water of op het strand

Waar het kan, brengt Rijkswaterstaat zand onder water aan en waar het moet op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Dicht bij de kust van Renesse ligt een getijdegeul. Hierdoor is het niet mogelijk om zand onder water aan te brengen. Het zand zou dan deels in deze geul verdwijnen en niet op het strand terecht komen. Daarom wordt het zand hier direct op het strand aangebracht.

Noodzaak kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand. Dit is vergelijkbaar met 8 keer Feyenoord stadion De Kuip tot de rand toe gevuld met zand.