Verhoogde waterstanden langs Nederlandse kust

Nieuwsbericht

Verhoogde waterstanden langs Nederlandse kust

Gepubliceerd op: 8 januari 2019, 13:30 - Laatste update: 8 januari 2019, 13:41

Dinsdag 8 januari 2019 waait over het westen en noorden van het land een krachtige tot stormachtige wind uit westelijke tot noordwestelijke richting. Dit veroorzaakt verhoogde waterstanden langs de Nederlandse kust.

Het Watermanagementcentrum Nederland in Lelystad heeft direct betrokkenen, zoals waterbeheerders en veiligheidsregio’s gewaarschuwd, zodat maatregelen getroffen kunnen worden. In enkele buitendijkse gebieden is er kans op wateroverlast.

Sluiting Hollandsche IJsselkering en Haringvlietsluizen

Rijkswaterstaat sluit dinsdagmiddag 8 januari 2019 de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel wegens het stormachtige weer. De Hollandsche IJsselkering is een van de zes stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat. Ook de zeesluis bij Farmsum in Delfzijl is afgesloten, net als de kleine kolk van het sluiscomplex bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk en de Haringvlietsluizen. De Haringvlietsluizen functioneren vanaf dit stormseizoen ook als stormvloedkering. Een volledig overzicht van de maatregelen en gevolgen voor de scheepvaart is te vinden op de website Vaarweginformatie.

Ook lokale waterbeheerders nemen maatregelen, zoals het sluiten van coupures. De waterschappen in Noord-Nederland hebben dijkbewaking ingesteld. In de loop van de avond van 8 januari neemt naar verwachting de wind af en dalen de waterstanden weer naar normale waarden.

Hinder op de weg noorden en westen

Weggebruikers in het noorden en westen van het land moeten dinsdagmiddag 8 januari 2019 en tijdens de avondspits rekening houden met zware windstoten. Het KNMI heeft daarvoor code geel afgegeven. Het advies is om de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Vanuit de verkeerscentrales houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg in de gaten.