Weginspecteur Kevin
Weginspecteur Kevin Blog

Slingerend over de snelweg

Mijn dienst in de regio Breda verloopt zoals gebruikelijk op een zaterdag: van pechgeval naar schademelding, van afgevallen lading naar ongeval. In mijn gele pick-up rijd ik van de ene melding naar de andere. Maar hoe later het wordt, hoe ernstiger de incidenten.

Terwijl ik zit te eten krijg ik een melding van een omvergereden boom op een verzorgingsplaats langs de A16. Gelukkig heb ik mijn bord zo goed als leeg. Ik ga er direct op af. De boom tref ik aan, de veroorzaker niet… Een stukje verder op de parkeerplaats zie ik een losse trekker staan, zonder oplegger. Er zit een flinke deuk in zijn cabine en de voorruit is gebarsten. Van de chauffeur ontbreekt elk spoor. Toch maar even de politie vragen of zij iets weten? Raak!

Takelauto

De chauffeur is meegenomen en slaapt momenteel zijn roes uit in een cel. Voor de vrachtauto heeft de verkeerscentrale een takelauto besteld. Snel ga ik de vrachtauto veiligstellen en een schadedossier opmaken. Ah, de berger komt al aanrijden. Mooi, even het verhaal uitleggen…

Nieuwe melding

Ik ben nog niet klaar met mijn uitleg of ik krijg alweer een nieuwe melding. De verkeerscentrale heeft het over een onwelwording op de A16 en vraagt of ik er met spoed heen kan. Zeker! Met prio 1, dus met zwaailicht en sirene, rijd ik er naartoe. Onderweg krijg ik nog extra informatie: het gaat wéér om een vrachtwagen. De chauffeur is in de vangrail gereden. Hij is in ieder geval aanspreekbaar en er zijn 1 of meerdere weggebruikers ter plaatste die hulp bieden.

Veiligheid

Aangekomen op locatie zorg ik eerst voor de veiligheid. Ik laad mijn kegelkarretje uit en loop naar de truck om het incident te beveiligen. Eén van de weggebruikers die al te hulp geschoten is, komt op een drafje aanlopen. Opgewonden vertelt hij: ‘Die trucker is straalbezopen! Eerst was hij nog wel vriendelijk maar nu is hij alleen maar heel recalcitrant. En zijn zoontje van 9 zit ook in de cabine!’.

Helder moment

Ik probeer contact te maken met de chauffeur, maar dit lukt niet echt. Wel lukt het me in een helder moment om snel de sleutels uit het contact te halen. Die steek ik diep in mijn zak. De chauffeur is ondertussen gaan slapen. Ambulance en politie zijn gelukkig ook gearriveerd.

Ik hoor het jongetje vertellen dat papa al behoorlijk slingerde over de weg

De politie wil het jongetje een paar vragen stellen. Hij staat met zijn sokken op het koude wegdek te trillen als een rietje. Het jochie is verkleumd en onder de indruk van de politieauto’s, ambulance en mijn felgele pick-up. Met een bibberstemmetje hoor ik hem vertellen dat papa al behoorlijk slingerde over de weg.

Niet in orde

Uit de post die de verkeerspolitie Zeeland-West-Brabant later plaatst op Instagram blijkt de chauffeur 850UGL te blazen. Hij is dus echt straalbezopen! En verder blijkt er veel meer niet in orde: hij rijdt rond met een ingevorderd rijbewijs, is niet vakbekwaam (code 95), en heeft zich niet gehouden aan de voorgeschreven dagelijkse rust.

Schrikbarend

Het is inmiddels flink laat en mijn dienst zit er eigenlijk al lang en breed op. Op weg naar huis ben ik nog steeds verontwaardigd: de trucker van de omvergereden boom blijkt ook te veel alcohol in zijn bloed te hebben! Schrikbarend eigenlijk hoeveel mensen er met een slok (of fles!) op achter het stuur zitten.

En hoe zielig voor dat ventje. Te triest voor woorden! Het ambulancepersoneel vangt hem goed op en laat hem in de ziekenwagen opwarmen. Maar toch, hopelijk houdt hij hier geen trauma aan over. Hij is in ieder geval blij met de uitgedeelde knuffels, een ambu-knuffel en de Rijkswaterstaat-spitsmuis. Die bieden een beetje troost.