Weginspecteur Wim
Weginspecteur Wim Blog

Geschaarde caravan

De zomer is in volle gang en dat is goed te zien op de Nederlandse snelwegen. Vele campers, vouwwagens en voertuigen met caravans rijden naar hun vakantiebestemming. Tijdens een van mijn middagdiensten word ik gebeld door de verkeerscentrale: op de snelweg A12 is een voertuig met caravan geschaard.

'De vakantie van bepaalde mensen zal nu in het water gevallen zijn’, denk ik bij mezelf. Ik bel voor een botsabsorber - een vrachtwagen met pijlwagen erop - om mij te assisteren en ga met blauw licht en sirene snel op weg. De verkeerscentrale zorgt ondertussen voor rode kruizen boven de rijstrook van het ongeval.

Ouderwets bolletje

Eenmaal ter plaatse zie ik een caravan op de rechterrijstrook op zijn kant liggen. Het is een zielig gezicht: een kleine, grijze caravan. Zo’n ouderwets bolletje waar maar net twee mensen in passen. Ik weet het meteen: die is total loss. De auto staat gelukkig wel nog rechtop. Ik zet mijn gele dienstvoertuig op de rechterrijstrook in fend off-positie: op veilige afstand (130 m) schuin voor het ongeval. Daarna zet ik mijn oranje pionnen uit.

Ik weet het meteen: die caravan is total loss

Aangeslagen ouder echtpaar

Naast de caravan staat een aangeslagen ouder echtpaar, die misschien wel hun leven lang al met deze caravan op pad gaan. Ik stel mezelf aan ze voor. De oude man draagt een rieten hoedje. Zijn kleine vrouw draagt een bloemetjesjurk en is in tranen. Ik geef hen een oranje veiligheidsvestje om aan te trekken en probeer ze op hun gemak te stellen. 'Er is al een berger onderweg die de auto en caravan komt wegslepen', vertel ik ze.

Slingeren

De man vertelt me dat de caravan opeens begon te slingeren en hij het voertuig niet meer in bedwang kon krijgen. 'We zijn op weg naar Zeeland', vertelt zijn vrouw. 'Daar vieren we elk jaar vakantie in eigen land.' In de verte hoor ik al de sirenes van de politie. Een paar minuten later is ook de berger aanwezig. De politie inspecteert de voertuigen. Ondertussen vraag ik aan de oude man of hij de banden van de caravan goed heeft gecontroleerd voordat hij op vakantie ging. De man geeft toe dat hij dit heel weinig doet. 'De caravan staat toch tijdens de winter in een stalling?'

De caravan staat toch tijdens de winter in een stalling?

Versleten banden

De politie voegt zich bij ons en vertelt dat de banden inderdaad de oorzaak zijn van het ongeval: deze zijn helemaal versleten. Het echtpaar kijkt enorm teleurgesteld en verdrietig. Hadden ze die banden nou maar vaker laten controleren. De berger heeft ondertussen de auto en caravan geborgen en is gereed voor vertrek. Hij nodigt het echtpaar uit om bij hem in de wagen plaats te nemen. De man bedankt me voor mijn hulp. Hij waardeert het dat ik hem er alert op heb gemaakt dat je altijd goed je banden moet checken. Dit zal hij van nu af aan zeker in zijn oren knopen.

De weg is weer vrij

Samen met de chauffeur van de botsabsorber haal ik de oranje pionnen van de weg. Via de wegverkeersleider van Rijkswaterstaat geef ik de weg weer vrij. Ik hoop maar dat het echtpaar uiteindelijk toch nog op hun vakantiebestemming is aangekomen.