Weginspecteur Wim
Weginspecteur Wim Blog

Gekleurd asfalt

Bijna alle bomen hebben inmiddels hun blad verloren. Maar wat zag het er mooi uit, met al die gekleurde bladeren op de weg. Dat daarin ook gevaar kan schuilen, ondervond ik op een regenachtige woensdag tijdens mijn avonddienst.

Met pech op de vluchtstrook

Ik moest het stuur van mijn gele pick-up goed vast houden toen ik op de A27 bij knooppunt Rijnsweerd een donkergekleurd voertuig op de vluchtstrook zag staan. Achter de vangrail stond een oude man met een rode paraplu. Een duidelijk geval van autopech. Ik vroeg de wegverkeersleider vast om een snelheidsadvies van 70 km op de borden boven de rijstrook naast de vluchtstrook te plaatsen, en parkeerde mijn voertuig.

Rakelings gleed de wagen langs onze voertuigen

Piepende remmen

De man was erg blij dat ik gestopt was en vroeg mij wat er verder ging gebeuren. Ik reikte hem een veiligheidsvestje aan om aan te trekken en legde hem uit dat ik een bergingsvoertuig voor hem ging regelen. De man was zichtbaar opgelucht. We maakten een praatje over het slechte weer, toen we plotseling piepende remmen op het natte asfalt hoorden. We draaiden ons om en zagen een grote stationwagon op ons afkomen. Rakelings gleed de wagen langs onze voertuigen, om vervolgens een paar meter verderop tot stilstand te komen. Dat ging maar net goed!

‘Volgens mij hebben we geluk gehad!’

Duizendmaal excuses

De vrouw van de grote stationwagen stapte de auto uit en liep geschrokken naar ons toe. Ze legde uit dat haar mobieltje af ging en toen even niet oplette. 'Duizendmaal excuses!', zei ze. De man en ik stonden nog een beetje te beven van de schrik. 'Volgens mij hebben we geluk gehad', vertelde ik hem. Hij knikte beduusd, maar zei verder niks.

Eind goed, al goed

In de verte zag ik het bergingsvoertuig al aan komen rijden. 'Eindelijk!', hoorde ik hem zeggen, en hij slaakte een zucht van verlichting. De man bedankte mij voor alle goede hulp en had weer oog voor zijn omgeving. 'Wat kan de natuur toch mooi zijn!', zei hij. 'Het asfalt lijkt wel gekleurd asfalt.'

Ik glimlachte en zwaaide toen het bergingsvoertuitg in de regen weg reed. Ik liet de snelheid van 70 km van de borden halen en ging weer verder, op naar de volgende klus.