Geschiedenis A9 Badhoevedorp - Holendrecht

Straks heeft de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht 4 rijstroken per rijrichting en ligt de snelweg ter hoogte van Amstelveen verdiept, maar de eerste delen van deze weg bestonden in 2021 al 85 jaar.

De voorloper van de A9 is vanaf 1936 in delen geopend als eenbaansweg. Het gedeelte vanaf de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder tot aan de Amstel heette de Burgemeester Van Sonweg. De weg werd in de jaren 30 aangelegd als een oost-westverbinding richting Schiphol, dat toen sterk in opkomst was. De start van de aanleg van de A9 volgde ruim 20 jaar later.

De A9 door de jaren heen

Op 8 augustus 1967 werd de A9 vanaf Haarlem-Zuid, via knooppunt Badhoevedorp tot aansluiting 6 Aalsmeer geopend, met 2x3 rijstroken. Eind 1969 opende het deel van aansluiting Aalsmeer tot aansluiting Ouderkerk aan de Amstel met 1 rijbaan; de 2e rijbaan volgde in 1970. Dit deel van de A9 kreeg meteen 2x3 rijstroken.

In 1974 werd de A9 verlengd tot knooppunt Holendrecht, zodat een doorgaande verbinding tussen Haarlem en Utrecht ontstond. 4 jaar later werd het stuk tussen aansluiting Ouderkerk aan de Amstel en Holendrecht verbreed naar 2x3 rijstroken. Bekijk de historische foto's van de bouw van snelweg.

Feiten A9 Badhoevedorp-Holendrecht

  • Eerste deel van de A9 opende eind 1957, tussen Uitgeest en Beverwijk
  • De lengte van het deel Badhoevedorp-Holendrecht is 11,4 km 
  • Tot 1977 heette de A9 bij Amstelveen nog Rijksweg 6
  • De ruim opgezette afrit 4 (Ouderkerk aan de Amstel) op de A9 was bedoeld als onderdeel van knooppunt Amstelplein, die de A9 zou moeten verbinden met de nooit gebouwde A3. Een snelweg die Amsterdam en Rotterdam met elkaar zou moeten verbinden.

Interviews over de geschiedenis van de A9

De transformatie door de jaren heen is prachtig in beeld gebracht. We hebben bewoners die de veranderingen hebben meegemaakt gevraagd naar hun verhalen. De start van de werkzaamheden aan de A9 Badhoevedorp-Holendrecht (A9BAHO) is een mooi moment om eens terug te kijken naar de historie.

Lees hun verhalen op de website van het Online Bezoekerscentrum Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.

Zie ook