Ottersluis

De Ottersluis was een schutsluis die scheepvaart mogelijk maken tussen de Beneden Merwede en Nieuwe Merwede. Nu maakt vooral de recreatievaart gebruik van de Ottersluis. Het is de schakel tussen de Sliedrechtse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch, met de Nieuwe Merwede ertussen.

Het Otterkanaal werd aangelegd als verbinding tussen het Wantij en de Kikvorschkil en in 1863 werd de Ottersluis in gebruik genomen. Vroeger had de sluis een uitwateringsfunctie en werd er zoveel mogelijk gespuid. Met behulp van ballastblokken ging dat ook ‘automatisch’.

Spuien met behulp van het ballastsysteem

Net als de Helsluis heeft de Ottersluis te maken met getijden. Dat komt door relatief korte afstand tot de zee. Dan is het belangrijk dat de sluisdeuren na het laagwater weer gesloten worden. Om dat nooit te vergeten, is het ballastsysteem ontwikkeld.

Met behulp van gewichten, touwen en katrollen gaan de deuren daardoor vanzelf langzaam dicht onder de druk van instromend water. En als de hoogste waterstand bereikt is, drukt het binnenwater de sluisdeuren weer open. De sluis heeft gespuid tot aan de uitvoering van het project Ruimte voor de Rivieren.

Groene kolk gaat op in de natuur

De Ottersluis ligt niet alleen verscholen in het groen, ze is ook een ‘groene sluis’. Ze heeft een komvormige kolk met natuurlijke oevers, met schuin aflopende zijkanten en voor een deel basalten zetstenen bekleding. De sluis gaat daardoor op in de natuur.

Dienstwoningen Ottersluis

In 1888 werden aan beide kanten van de Ottersluis 2 dienstwoningen gebouwd. Hierdoor konden 2 sluiswachters de sluis om en om, 24 uur per dag bemannen. De woningen horen nog steeds bij het monument, maar zijn niet meer door Rijkswaterstaat in gebruik. De sluiswachtershuisjes liggen recht tegenover elkaar en zijn precies hetzelfde gebouwd, gespiegeld aan elkaar.

Podcast De Ottersluis: een monument

Wim van Wijk woont al zijn hele leven naast de Ottersluis. Botte Jellema ging er naar toe om te luisteren naar zijn verhalen.

Feiten en Cijfers

  • De Ottersluis werd in 1863 in gebruik genomen.
  • Gerenoveerd in 1953.
  • De schutkolk is 39 m lang en 7 m breed.
  • De schutsluis heeft 2 sluishoofden, 2 paar puntdeuren en 1 rolbrug.
  • Rondom de sluis liggen houten bolders die werden gebruikt om schepen vast te maken.
  • Op een van de bolders staat een peilschaal met daarop de hoogst gemeten waterstand van de Watersnoodramp van 1953.
  • De Ottersluis is een gemeentelijk monument.
  • De sluis is vrijwel identiek aan de nabijgelegen Helsluis.