Scheepvaartberichten

Ontdek de laatste scheepvaartinformatie en blijf op de hoogte van actuele stremmingen, werkzaamheden aan vaarwegen en bekijk betrouwbare reis- en routeplanning.

Onze scheepvaartberichten voorzien schippers van essentiële gegevens voor een veilige en efficiënte reis. Op onze kaart vindt u actuele waterstanden en geplande werkzaamheden om de bevaarbaarheid van vaarwegen te waarborgen. Zo blijft u altijd op de hoogte.

Scheepvaartberichten via 1 loket

Scheepvaartberichtgeving is verplicht. Elke vaarwegbeheerder mag zelf bepalen hoe hij vaarweggebruikers informeert over afwijkende omstandigheden. Het is ondoenlijk voor schippers om de actuele berichten bij te houden als elke vaarwegbeheerder dit via een eigen kanaal zou publiceren. Daarom publiceert Rijkswaterstaat sinds de jaren 50 alle berichten via 1 loket.

33 landen nemen deel aan het Europese vaarwegennetwerk

We zetten alle Nederlandse scheepvaartberichten en scheepvaartberichten over doorgangsbeperkingen in het buitenland in het programma Fairway Information Services (FIS). Dit systeem maakt gebruik van vaste coderingen voor onder meer locaties, bruggen en sluizen in heel Europa.

Scheepvaartberichten in 20 talen

Niet alleen schippers in Nederland gebruiken de scheepvaartberichten, maar ook schippers in het buitenland. In totaal nemen 33 landen deel aan het Europese vaarwegennetwerk. Via de Europese NtS standaard zijn de berichten in meer dan 20 talen beschikbaar.

Berichten raadplegen

Scheepvaartberichten zijn op verschillende manieren te raadplegen. Elk bericht komt direct op Vaarweginformatie te staan. Bij onverwachte storingen publiceren we binnen 1 uur, maar meestal gebeurt dit sneller.