Doelen en resultaten

Door de slappe sliblaag op de bodem van het Markermeer is het water in het Markermeer troebel. Daarnaast is het water voedselarm. Het water in de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen is juist voedselrijk.

Met project Oostvaardersoevers onderzoekt Rijkswaterstaat met regionale partners of een verbinding tussen de meren kan leiden tot een vitaal en gevarieerd merengebied dat klimaatverandering kan opvangen en economische activiteiten mogelijk maakt.

Mooie maar kwetsbare natuurgebieden

Het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen zijn 3 bijzondere natuurgebieden in het hart van Nederland. Onder water zijn het kruispunten van belangrijke trekroutes voor vissen, zoals de paling. Het is de kraamkamer en de voedselschuur voor snoeken en spierink. Op en boven het water is het een rust- en foerageergebied voor veel vogels, zoals de zwarte stern en de zeearend. Deze natuurgebieden zijn uniek en hebben elkaar veel te bieden, maar dat is nu niet goed mogelijk. Het project Oostvaardersoevers moet daar verandering in brengen.

Vispassages en luwtegebieden

Door de aanleg van slimme water in- en uitlaten, vispassages en natuurlijke land-waterovergangen, kunnen in het voorjaar vissen uit het Markermeer naar de ondiepe moerassen trekken en zich daar voortplanten. De jonge vissen kunnen opgroeien in de ondiepe wateren van de ondergelopen rietvelden en graslanden. Als in de zomer en het najaar het waterpeil in die gebieden zakt, kunnen ze zich met de stroming laten meevoeren naar het diepere water waar ze via de vispassage in het Markermeer komen.

Ook komen er straks in het Markermeer, vlakbij de Oostvaardersdijk, 1 of meer luwtegebieden. Dit zijn gebieden waar wind en stroming minder invloed hebben. Op die plekken ontstaat een onderwaterlandschap dat ruimte biedt voor planten en dieren. Daarnaast krijgen algen, waterplanten, plankton, schelpdieren en vissen de kans om zich te ontwikkelen. Hierdoor neemt de biodiversiteit en ecologische waterkwaliteit van het Markermeer toe.

Tot slot functioneren ook de moerassen door de verbindingen beter op het gebied van waterbeheer, waardoor ze beter tegen periodes van droogte kunnen. Oostvaardersoevers geeft dus een boost aan het hele ecosysteem, de inrichting van het landschap en de beleving van het gebied.

Meer informatie staat op de website Oostvaardersoevers.

Nationaal Park Nieuw Land

Het project Oostvaardersoevers geeft een impuls aan het nieuwste nationale park van Nederland, Nationaal Park Nieuw Land. De ambitie van het Nationaal Park is om de gebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, (een deel van) het Markermeer en de Marker Wadden te benaderen als 1 groot samenhangend natuurgebied. Over 10 jaar zal het gebied verbeterd zijn: de waterkwaliteit, de dynamiek in het gebied en de biodiversiteit. Het is dan een gevarieerd landschap met robuuste, beleefbare natuur. Zowel in het Markermeer, de Oostvaardersplassen als de Lepelaarsplassen. Het gebied wordt aantrekkelijk voor recreatie en draagt bij aan een goede woonomgeving.

Samenwerking

Provincie Flevoland, Rijkswaterstaat gemeente Almeregemeente LelystadWaterschap ZuiderzeelandStaatsbosbeheer en Het Flevo-landschap werken samen aan het project Oostvaardersoevers.