Onderhoud Oosterscheldekering vervangen afdichtingen De Oosterscheldekering is een belangrijk onderdeel van de Deltawerken. De kering bestaat uit 65 pijlers met stalen schuiven die de Oosterschelde helemaal kunnen afsluiten. Om de kering in goede conditie te houden, voert Rijkswaterstaat regelmatig onderhoud uit, onder andere aan de hydraulische cilinders. Deze karakteristieke cilinders zitten op de pijlers en werken op oliedruk. Speciale rubberen afdichtingen die aan de onder- en bovenkant van elke cilinder bevestigd zitten, houden de olie op zijn plaats. Tussen 2010 en 2015 zijn deze rubberen pakkingen één voor één vervangen. Hiervoor zijn de cilinders opengemaakt. Ze zijn wind- en waterdicht afgesloten zodat de cilinders tijdens de werkzaamheden beschermd waren tegen vuil en vocht. Bliksemafleiders, deksels en leidingen zijn gedemonteerd en de bouten waarmee de deksels van de cilinders vastzitten, zijn losgemaakt, schoongemaakt en nagekeken op beschadigingen. Liters olie zijn weggepompt om de binnenkant van de cilinder te inspecteren en honderden rubberen en stalen ringen zijn verwijderd. Nadat alle onderdelen van de cilinders zijn verwijderd en schoongemaakt, zijn de nieuwe afdichtingen op hun plaats gebracht en ingesmeerd met vaseline om ze soepel te kunnen monteren. Dezelfde werkzaamheden aan de bovenkant van de cilinder zijn ook aan de onderkant uitgevoerd. Ook hier zijn de oude pakkingen vervangen door nieuwe. Ten slotte is de hele installatie uitgebreid getest om er zeker van te zijn dat de Oosterscheldekering goed functioneert. Op deze manier blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.
Renovaties en onderhoud aan de Oosterscheldekering
Waarom
- De Oosterscheldekering is in 1986 in gebruik genomen.
- Om ervoor te zorgen dat de stormvloedkering goed blijft werken, is regelmatig onderhoud nodig.
- Zo houden we de Oosterscheldekering in veilige en optimale conditie.
Hoe
onderhoud en renovatie van onder andere schuiven, schuifaanslagen, hydraulische cilinders, aanlegvoorzieningen, bewegingswerken, bediening en beveiliging
Heb ik last van de werkzaamheden?
Het fiets- en autoverkeer over de Oosterscheldekering heeft af en toe last van de werkzaamheden. Denk dan aan een versmalde rijstrook of om- en omverkeer op de hoofdweg.
Wanneer
2015 - 2024 | Conserveren 32 stalen schuiven. We conserveren 4 schuiven per seizoen. Er wordt niet gewerkt in het stormseizoen. |
---|---|
2021 – 2023 | We vervangen en integreren verschillende beveiligingssystemen op en rondom de kering, verbouwen de portiersloge van het Topshuis en vervangen de reling aan de gehele Noordzeezijde van de kering. |
2021 – 2024 |
|
Deze planning kan nog veranderen.
Wat
Rijkswaterstaat voert, met name van april tot september, verschillende onderhoudswerkheden uit aan de Oosterscheldekering. Zo inspecteren en onderhouden we elk jaar het besturingssysteem, het noodsluitsysteem en de elektriciteitsinstallaties.
Daarnaast voeren we klein regulier onderhoudswerk uit aan bijvoorbeeld brandblus- en brandmeldinstallaties. Ook vindt er, indien nodig, variabel onderhoud plaats, zoals het conserveren van stalen constructies en schuiven en het vervangen van de olie in de hydraulische systemen.
Vervangen pakkingen cilinders Oosterscheldekering
Vervangen hydraulische olie Oosterscheldekering
Projecten op Oosterscheldekering
Rijkswaterstaat voert onderhoud uit aan de schuifaanslagen, zijaanslagen en schuiven van de Oosterscheldekering en maakt deze onderdelen weer toekomstbestendig.

Aanlegvoorzieningen rondom de Oosterscheldekering en bij de Veersedam en de Brouwersdam hebben onderhoud nodig.

Rijkswaterstaat renoveert de bewegingswerken van de Oosterscheldekering. Zo blijft de kering goed werken en houden we onze voeten droog.

Rijkswaterstaat moderniseert de beveiliging op en rondom de Oosterscheldekering. Zo maken we de kering toekomstbestendig.

We voorzien de constructie van de cilinders en schuiven van de Oosterscheldekering van een nieuwe beschermende verflaag.
