Onderhoud op en om de Oosterscheldekering

Waarom

  • De Oosterscheldekering is in 1986 in gebruik genomen.
  • Om ervoor te zorgen dat de stormvloedkering goed blijft werken, is regelmatig onderhoud nodig.
  • Naast het vaste onderhoud is een aantal onderdelen de komende jaren aan groot onderhoud toe.
  • Zo houden we de Oosterscheldekering in een veilige en optimale conditie.

Hoe

onderhoud en renovatie van onder andere schuiven, schuifaanslagen, hydraulische cilinders, aanlegvoorzieningen en bewegingswerken

Heb ik last van de werkzaamheden?

We zorgen dat de werkzaamheden zoveel mogelijk buiten het verkeer plaatsvinden. Soms is het niet te voorkomen dat werkzaamheden tóch hinder opleveren. Waar mogelijk beperken we de hinder.

We kondigen de werkzaamheden op tijd aan, zodat de weggebruiker rekening kan houden met omleidingen of extra reistijd.

Soms is er sprake van ongepland onderhoud, bijvoorbeeld door een ongeval. In zo’n geval zorgen we er zo snel als mogelijk voor dat het verkeer weer vlot kan doorstromen, met de veiligheid van (vaar)weggebruikers en medewerkers voorop.

Wanneer

Doorlopende werkzaamheden Oosterscheldekering
2024

Onderhoud loswallen Veerse Gatdam

2024

Renovatie bewegingswerken fase 1

2024

Conserveren schuiven

Bekijk de hele planning

Vast onderhoud

Onderhoud houdt alles draaiende, ook de Oosterscheldekering. Om ervoor te zorgen dat de kering altijd optimaal blijft functioneren, wordt dagelijks gewerkt aan het onderhoud. Soms zijn dit grote opvallende klussen.

Vaker is dit haast onzichtbaar, maar onmisbaar werk. En altijd uitdagend. Zo inspecteren en onderhouden we elk jaar het besturingssysteem, het noodsluitsysteem en de elektrische installaties.

De kering beschermt ons in de eerste plaats tegen het water, dat heeft prioriteit. Maar ook de (verkeers)veiligheid moet altijd gegarandeerd zijn.

Daarom werken we met name in de maanden april tot en met september, buiten het stormseizoen. We houden bij groot onderhoud rekening met veiligheid, vernieuwing, duurzaamheid en flora en fauna, om ook in de toekomst Nederland te beschermen tegen hoog water.

Projectenoverzicht

Naast het vaste onderhoud is een aantal onderdelen de komende jaren aan groot onderhoud toe.

Bekijk op de pagina Projecten waar we de komende tijd groot onderhoud uitvoeren op en om de Oosterscheldekering.

Online magazine Bereikbaar Zeeland

Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de Zeeuwse infrastructuur. In het magazine Bereikbaar Zeeland vertellen we wat we doen en hoe we het doen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 3 keer per jaar het magazine in je mailbox.

Bekijk ons digitale magazine

We werken aan het onderhoud van bruggen, sluizen, wegen en waterwerken in Zeeland. Een groot deel daarvan is aan renovatie of vervanging toe. In het magazine van Rijkswaterstaat leest u hoe we Zeeland bereikbaar houden.

Lees het digitale magazine

Nieuws

Onderliggende pagina's