Video's

Video's

Bekijk de video’s hieronder en ontdek meer over het onderhoud van de sluizen Heumen en Weurt.

Dronebeelden sluizen Weurt en Heumen

Neem een kijkje op sluizen Weurt en Heumen met deze korte dronefilms. Leer over de ligging, het belang van goede werking van de sluizen en wat wij nu en in de nabije toekomst gaan doen aan onderhoud.

(Beeldtitel: Sluis Heumen. Bij de sluis en haar omgeving verschijnen gele tekstballonnen met informatie: Met de opening van het Maas-Waalkanaal is sluis Heumen in 1927 in gebruik genomen. Deze sluis ligt aan de kant van de Maas.) RUSTIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Het Maas-Waalkanaal is een belangrijke verbinding voor de scheepvaart. De keersluis kwam in 2013 gereed. Deze was nodig om de capaciteit van sluis Heumen te vergroten.) (Het waterpeil in het Maas-Waalkanaal is gelijk aan het waterpeil in de Maas, dus de sluisdeuren van sluis Heumen staan bijna het hele jaar open. Bij hoogwater in de Maas gaan de sluisdeuren van sluis Heumen dicht. Dat is ongeveer 3 weken per jaar het geval.) (Sluis Heumen krijgt vanaf 2020 een stevige onderhoudsbeurt. Zo blijft de sluis de komende jaren veilig!) (Ondertussen maken we ook plannen voor de toekomst van sluis Heumen. Dit kan een vervanging of renovatie zijn, of een combinatie van beiden. Een schip vaart onder een brug door.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/onderhoudsluizenheumenenweurt. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.)

(Met een sluis op de achtergrond verschijnt de titel: Sluis Weurt. Bij de sluis en haar omgeving verschijnen gele tekstballonnen met informatie: Met de opening van het Maas-Waalkanaal is sluis Weurt in 1927 in gebruik genomen. Het Maas-Waalkanaal is een belangrijke verbinding voor de scheepvaart.) RUSTIGE MUZIEK (Sluis Weurt had aanvankelijk één kolk. Dit noemen we nu de oostkolk. Eén kolk bleek te weinig. Daarom is er in de jaren 70 een tweede kolk bij gekomen, de westkolk.) DE RUSTIGE MUZIEK ZWELT AAN (Sluis Weurt krijgt vanaf 2020 een stevige onderhoudsbeurt. Zo blijft de sluis de komende jaren veilig! De werkzaamheden bestaan onder andere uit het opknappen van de sluisdeuren en de hefbruggen.) (Ondertussen maken we ook plannen voor de toekomst van de sluizen. Dit kan een vervanging of renovatie zijn, of een combinatie van beiden. Een schip vaart door de westkolk.) DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/onderhoudsluizenheumenweurt. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.)

Inhijsen Waaldeur westkolk Weurt

Bekijk hoe we de gerenoveerde Waaldeur met telescoopkranen weer op zijn plaats in de heftorens hijsen.

(Beeldtekst: Een van de sluisdeuren (de Waaldeur) van de westkolk van sluis Weurt is gerenoveerd. We vervingen onder meer het houtwerk, herstelden de nivelleerschuiven en verbeterden het laswerk. Ook werd de hele deur opnieuw geconserveerd.) STUWENDE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (De sluisdeur is 16 meter breed en 12 meter hoog en weegt ca. 155 ton. Er waren 2 zware telescoopkranen nodig om de deur omhoog te hijsen en in de juiste positie onder het sluishoofd te plaatsen.) (We bevestigden nieuwe hijskabels aan de deur, zodat hij weer open en dicht kan. Nu kan het ponton met de kranen de sluis verlaten en testen we de deur uitvoerig, voordat hij in gebruik wordt genomen. Na 10 dagen werken was de sluis weer volledig operationeel.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/onderhoudsluisheumenweurt. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.)