Natuur kan aan de slag in Kleine Noorder IJplas
Begin 2025 heeft Rijkswaterstaat in de Kleine Noorder IJplas een natuurvriendelijke oever aangelegd om de ecologische waterkwaliteit in het Noordzeekanaalgebied te verbeteren. Voor bodemdieren, vissen, vogels en planten is het gebied nu een stuk aantrekkelijker geworden. Zij kunnen nu aan de slag.
Feestelijke oplevering project
Op 14 mei 2025 werd het project feestelijk afgerond door betrokken medewerkers van aannemer van Oord, gemeente Amsterdam, de Grondbank en Rijkswaterstaat. Joost van de Beek, directeur Netwerkmanagement regio West-Nederland Noord, droeg het stokje (in de vorm van een bosje riet) over aan Esther Lagendijk, stadsdeelbestuurder van de gemeente Amsterdam. Gemeente Amsterdam zorgt namelijk voor het onderhouden van het gebied.
Natuurvriendelijke oever
De Kleine Noorder IJplas is verbonden via het Zijkanaal H en het Noordzeekanaal. Door de beschermde ligging zonder scheepvaart, is aan de noord-, oost- en zuidzijde van de plas 700 m natuurvriendelijke oever aangelegd in het water. Hierdoor ontstaat een brede luwe zone met ondiep water.
De oever is zo een fijn leefgebied voor bodemdieren en jonge vissen, die er kunnen schuilen, paaien en opgroeien. Ook waterplanten kunnen op deze plek verder groeien. Langs de natuurvriendelijke oever groeit straks meer riet. Hier profiteren rietvogels van.
Natuurontwikkeling
De oorspronkelijke oever was steil en hard, bedekt met stenen. Nu is de oever minder steil. Door grond aan te brengen is er een meer natuurlijke, geleidelijke overgang van land naar water gemaakt. Om deze zachte oever te beschermen tegen golven en stroming, is een zogenoemde rijshoutendam aangelegd. Deze bestaat uit 2 rijen palen waartussen wilgentakken (wiepen) zijn aangebracht.
De ondiepe zone die is ontstaan, is ideaal voor vissen om te schuilen, te paaien en voedsel te vinden. Vissen die van brak water houden, zoals de brakwatergrondel, vinden hier een fijne plek. Ook bodemdieren, zoals de brakwaterkokkel en het Zuiderzeekrabbetje, profiteren van de zachte bodem. Langs de nieuwe natuurlijke oever kan het riet groeien, wat weer een goede plek is voor rietvogels.
Verbetering waterkwaliteit
Deze natuurvriendelijke oever ondersteunt de waterkwaliteit van het Noordzeekanaal en is onderdeel van het aanlegprogramma van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Rijkswaterstaat, de beheerder van onze Rijkswateren, zet zich dagelijks in voor het verbeteren van de waterkwaliteit in Nederland.