Interview

Keringleider: ‘Sluiting Maeslantkering liep als een goed geoliede machine’

Gepubliceerd op: 22 december 2023, 16.58 uur - Laatste update: 4 januari 2024, 09.07 uur

Donderdagavond 21 december 2023 om 22.15 uur sloot de Maeslantkering voor het eerst door hoogwater. Een unieke situatie waar jarenlang op is geoefend. Keringleider Peter Vlam was met zijn collega’s nauw betrokken bij dit moment: ‘Toen de kering sloot, kregen we allemaal kippenvel.’

Vlam: ‘Het was de eerste keer dat de Maeslantkering vanwege hoogwater dicht ging. In 2007 en 2018 sloot deze kering ook bij storm, maar dit was onder tijdelijk verlaagd sluitpeil om de systemen te kunnen testen.’

Kippenvelmoment

Vlam: ‘3 à 4 dagen van tevoren zagen we de waterstanden. Vanaf dat moment bereidden we ons voor zodat we snel inzetbaar zijn. 24 uur voordat de verwachte waterstand +2,60 m boven N.A.P. is, krijgen we een seintje. Dat seintje kwam in de nacht van woensdag op donderdag. Toen werd duidelijk dat het water 3,10 m boven N.A.P. zou komen. We kwamen om 03.00 uur bij elkaar op de Maeslantkering en checkten toen de systemen. 2 uur later konden we alsnog gaan slapen. Denk daarbij niet aan een luxe hotelkamer. We lagen met alle collega’s op luchtbedjes in de bedienruimte pal naast de bureaus.’

Donderdag overdag werden de laatste voorbereidingen getroffen, persvragen beantwoord en gecommuniceerd over de stremming van de scheepvaart. En toen was het zover. Donderdagavond 20.15 uur ging de Maeslantkering dicht. Vlam: ‘Dat was een heel gaaf moment. Ik had kippenvel op mijn arm staan. Er hing een professionele kalmte. We beseften dat dit een uniek moment was waar we met elkaar jaren naartoe hebben gewerkt en geleefd.’

Geoliede machine

Vlam: ‘Na de sluiting van de kering bleven we alles monitoren. In de loop van de nacht zakte de waterstand en ging de Maeslantkering weer open. Hoe dat werkt? Het water wordt uit de kerende wand gepompt. Daarna drijft de kering weer naar het dok. Om 04.45 uur ’s ochtends hadden we de klus geklaard. We kijken met veel trots terug op de afgelopen dagen.’

Bij dit soort situaties gebeurt er veel voor en achter de schermen. Vlam: ‘Het is mooi om te zien dat alle losse puzzelstukjes op dit soort momenten samenvallen en dat Rijkswaterstaat één geoliede machine is. Dit doen we echt met z’n allen. Met de collega’s van Watermanagementcentrum, Hydro Meteo Centrum, de crisisorganisatie en de persvoorlichters zijn we dan één Rijkswaterstaat.’