Nieuwsfeed

Terugblik hoge waterstanden en storm Pia; december 2023

Gepubliceerd op: 21 december 2023, 13.01 uur - Laatste update: 9 januari 2024, 14.23 uur

Storm Pia raasde donderdag 21 december over ons land. Tegelijkertijd stroomde er veel water door de rivieren richting zee. Momenteel is het water bij de kust weer gezakt en zijn de keringen weer open. Op de weg zijn er op dit moment geen bijzonderheden meer. De nieuwsfeed is daarom ook gesloten.

 • Terugblik Storm Pia

  Update: 11.30 uur

  We kijken terug op een bijzondere dag en nacht met Storm Pia. Zo gingen alle 6 de stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat dicht. De Maeslantkering voor het eerst automatisch! In 2007 en 2018 sloot deze kering ook bij storm, maar dit was onder tijdelijk verlaagd sluitpeil om de systemen te kunnen testen.

  Ook op de weg was storm Pia gisteren voelbaar. Donderdagmiddag ontvingen we diverse meldingen van omgewaaide bomen en voertuigen. Op de weg zijn er op dit moment geen bijzonderheden meer.

  Momenteel is het water bij de kust weer gezakt en zijn de keringen weer open. In het IJsselmeer is de waterstand nog wel hoog. In combinatie met de wind kan het zijn dat de Stormvloedkering Ramspol nogmaals zal sluiten. De situatie is goed beheersbaar en we houden de waterstanden vanzelfsprekend nauwlettend in de gaten.

  De berichtgeving rondom de gevolgen van Storm Pia op weg en water in deze nieuwsfeed sluiten we hierbij af. We kijken met trots terug op de afgelopen dagen en danken iedereen voor hun aandacht en interesse in de situatie.

 • Alle stormvloedkeringen weer open

  Update 07.15 uur

  Vannacht zijn de Haringvlietsluizen en de Oosterscheldekering rond 02.30 uur weer geopend. De Maeslant- en Hartelkering (Europoortkering) om 04.45 uur. De stormvloedkering Ramspol is ook weer geopend. Mogelijk sluit deze vanmiddag weer. 

  De schuiven van de Hollandsche IJsselkering zijn ook weer omhoog, de scheepvaart is nog wel gestremd tot circa 11.30 uur in verband met regulier onderhoud aan de kering.

 • De stormvloedkeringen die Nederland beschermen

  Update: 22.30 uur

  In deze video wordt uitgelegd hoe de 6 stormvloedkeringen werken en laten we het bevlogen team achter de keringen zien.

 • Rommel op de weg? Bel tot 22.00 uur 0800-8002

  Update: 18.50 uur

  De collega’s van onze landelijke informatielijn krijgen veel meldingen van rommel op de weg door storm Pia. Daarom zijn wij vandaag tot 22.00 uur geopend. Ook de collega’s van webcare beantwoorden tot 22.00 uur uw vragen via onze socialmediakanalen.

  Ziet u een onveilige situatie zoals een auto op de vluchtstrook, stukken autoband of andere rommel op de rijbaan, kapotte verlichting, en is er geen sprake van direct gevaar of spoed? Bel 0800-8002.

  Buiten onze openingstijden kunt u bellen met de politie via 0900-8844. Bel alleen bij spoed 112.

 • Actuele waterstanden en actuele situatie op de weg

  Update: 14.00

  Wilt u weten wat de waterstanden op dit moment zijn? Bekijk dan het Waterbericht. Via het waterbericht kunt u zien wat de actuele waterstanden zijn, maar ook wat de verwachting is.

  Storm Pia heeft ook invloed op het verkeer op de weg. Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt voor zware windstoten. Via Rijkswaterstaat Verkeersinformatie blijft u op de hoogte van de situatie op de weg en leest u tips om veilig te rijden met zware windstoten.