Interview

N217 aangepast voor renovatie Heinenoordtunnel

Gepubliceerd op: 23 maart 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 14:04

Tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel ontkomen we er niet aan om de tunnel een aantal keer helemaal af te sluiten. Om het verkeer te laten doorstromen passen we de bestaande infrastructuur aan maar hebben we ook de medewerking van weggebruikers nodig. Kan de reis uitgesteld worden, kan men thuiswerken of is de fiets of de bus een alternatief?

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Hoeksche Waard passen de N217 aan en Rijkswaterstaat zorgt voor tijdelijke aanpassingen bij een volledige afsluitingen van Heinenoordtunnel. Roy Kokshoorn, adviseur omgevings- en verkeersmanagement bij Rijkswaterstaat, vertelt over de veranderingen aan de wegen rondom de Heinenoordtunnel.

Capaciteit N217 vergroten

Het advies tijdens afsluitingen is: stel als het kan uw reis uit, werk thuis of reis anders. Dit beperkt de hinder voor de mensen die echt op de weg moeten en geen alternatief hebben om van en naar de Hoeksche Waard te reizen. Dat verkeer, dat nu nog de Heinenoordtunnel gebruikt om de Oude Maas over te steken, doet dat tijdens de afsluitingen waarschijnlijk via de Kiltunnel. De N217 is voor dat verkeer een logische keuze. Daarom keek Rijkswaterstaat samen met de provincie naar mogelijkheden om de capaciteit op die weg te vergroten.

Permanente aanpassingen

Kokshoorn: ‘De N217 stond al hoog op de wensenlijst van de provincie en de gemeente om aan te pakken. In de afgelopen jaren was al te zien dat het verkeer op die weg toeneemt. Nu de renovatie van de Heinenoordtunnel op stapel staat, worden de aanpassingsplannen naar voren gehaald.’

Een van deze plannen is het realiseren van een parallelweg en een nieuw vrijliggend fietspad tussen Maasdam en ’s-Gravendeel. Langs het grootste deel van de N217 loopt een parallelweg voor landbouwverkeer en fietsers. Tussen Maasdam en ’s-Gravendeel is deze weg er niet. Het landbouwverkeer maakt daar gebruik van de hoofdrijbaan. Dit nieuwe stuk parallelweg en het nieuwe vrijliggend fietspad is belangrijk om de doorstroming van het verkeer op deze belangrijke oost-westverbinding te verbeteren. Benieuwd naar de aanpassingen? Kijk op de website Gemeente Hoeksche Waard.

Tijdelijke aanpassingen op N217

Op de N217 neemt Rijkswaterstaat zelf tijdelijke maatregelen. Dit gebeurt tijdens de zomerafsluitingen van de Heinenoordtunnel in 2023 en 2024. Kokshoorn licht toe: ‘Tussen de rotonde Maasdamseweg en de aansluiting met de Hendrik Hamerstraat leggen we in beide rijrichtingen tijdelijk een extra rijstrook aan.’

Tijdelijk extra rijstroken op A16 en A17

Ook op de snelweg A16 en snelweg A17 zorgt Rijkswaterstaat tijdelijk voor meer capaciteit tijdens de zomerafsluitingen. ‘Op de A16 tussen de Drechttunnel en de aansluiting met de N217 vergroten we het aantal rijstroken van 3 naar 4. We gebruiken hiervoor de vluchtstrook.'

'Mocht er een pechgeval zijn, dan kunnen die automobilisten terecht op de 2 pechhavens die we aanleggen. Dezelfde tijdelijke vergroting van de capaciteit geldt op de verbindingsweg op het knooppunt Noordhoek in de A17. Daar gaat het aantal rijstroken tijdens de zomerafsluitingen van 1 naar 2. Met onze tijdelijke maatregelen willen we het verkeer dat moet omrijden wat meer ruimte geven én het doorgaande verkeer minder hinderen.’

Wat kunt u doen?

Op deze manier proberen de provincie, gemeente en Rijkswaterstaat hinder zo veel mogelijk te beperken. U kunt ook uw steentje bijdragen. Door bewust na te denken over of u uw reis écht met de auto moet afleggen. Door vaker te kiezen voor de fiets op kortere afstanden of vaker te reizen met het openbaar vervoer. En door tijdens de afsluitingen gebruik te maken van de pendelbussen die worden ingezet. Via Samen Bereikbaar Hoeksche Waard gaan bedrijven en werkgevers zelf aan de slag met mobiliteit, bijvoorbeeld door te kijken hoe het woon-werkverkeer anders kan of hoe de logistieke bewegingen anders kunnen. Samen houden we de regio bereikbaar.

Meer nieuws A29: renovatie Heinenoordtunnel