Nieuwsbericht

Extreem hoge waterstanden op Maas en Rijn: uniek voor de zomer

Gepubliceerd op: 14 juli 2021, 11.13 uur - Laatste update: 3 januari 2024, 12.31 uur

De droge en hete zomers van de afgelopen jaren lijken niet op de zomer van nu. De komende dagen is het namelijk allesbehalve droog en wordt er veel neerslag verwacht. Hierdoor gaan de waterstanden in de Rijn en de Maas flink stijgen. Ook de waterstanden in de zijrivieren gaan daardoor omhoog.

De situatie verandert op dit moment erg snel. Kijk op de website Waterinfo om op de hoogte te blijven van de waterstanden van de Rijn en de Maas.

De Maas zal woensdag 14 juli 2021 ruim boven de 1.000 m3 uit gaan komen: een uitzonderlijke situatie voor de tijd van het jaar. Sinds 1911 is dit niveau in de zomermaanden maar 1 keer overschreden, dat was tijdens het zomerse hoogwater van juli 1980. Nu hebben we dus weer zo’n piek te pakken.

Ook het water in de Rijn bij Lobith zal eind deze week (vrijdag 16 juli) stijgen tot boven een waterstand van 12 m. De bijbehorende afvoer is ongeveer 4.450 m3/s. Ook dit komt in de zomermaanden maar weinig voor. In 2018 was dit halverwege de maand juli slechts 1.680 m3/s en in 2020 1.328m3/s.

Gevolgen voor uiterwaarden

Hoewel de enorme hoeveelheid water records breekt en de waterdeskundigen van Rijkswaterstaat spannende en energieke dagen bezorgt, er zijn natuurlijk ook minder fijne kanten aan de hevige regenval. We verwachten dat de beken buiten hun oevers treden en dat op een aantal locaties de uiterwaarden zullen onderlopen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor campings maar ook voor vee wat in de uiterwaarden graast in de zomer.

Waarschuwingen

Rijkswaterstaat en de waterschappen in het (zuid)oosten van het land zijn alert en zullen waar mogelijk preventieve maatregelen treffen (zoals het openen van de stuwen). Ook waarschuwen we onze partners en de veiligheidsregio’s en worden via hen inwoners, boeren en recreanten langs en op het water tijdig ingelicht.