Interview

Wilgentenen voor sepia’s geplant

Gepubliceerd op: 29 juni 2021, 12.31 uur

Jaarlijks trekken sepia’s (of zeekatten) van de Noordzee naar de Oosterschelde om te paren en hun eitjes af te zetten. Ze doen dat vanaf half april, als het Oosterscheldewater opgewarmd is tot ongeveer 12 graden Celsius.

Om de sepia’s een handje te helpen, plaatsen duikers wilgentenen in de bodem waarop ze hun eitjes kwijt kunnen. Aannemer Boskalis stelde dit jaar de wilgentenen beschikbaar.

Roet in het eten

Oorspronkelijk was het de bedoeling deze activiteit in 2020 uit te voeren, maar corona gooide roet in het eten. Dit voorjaar kon de plaatsing gelukkig wel doorgaan. 'Met het plaatsen van wilgentenen voorkomen de duikers dat sepia’s hun eitjes afzetten op visfuiken', licht Laura Winkelmann, omgevingsmanager van Boskalis de actie toe.

'Met het ophalen van de visfuiken, worden immers de eitjes vernietigd. En dat is jammer.' Begin april doken daarom de duikers van duikvereniging Scaldis uit Zierikzee bij de Zeelandbrug en duikplaats Zoetersbout bij Bruinisse het water in om de wilgentenen te plaatsen.

100 wilgentenen

De duikers plantten op initiatief van Rijkswaterstaat en Boskalis ongeveer 100 wilgentenen, op ongeveer 10 m diepte. Ze planten ze als een soort wigwam om te voorkomen dat ze makkelijk omvallen. Dit jaar leverde Boskalis dus de wilgentenen aan.

'Meestal moeten we ze zelf snoeien, dat was dit jaar niet het geval', vertelt duiker Dingeman de Koning. De wilgentenen zijn bedoeld als permanente objecten. 'Hoelang de wilgentenen er blijven staan, is afhankelijk van externe factoren. Denk hierbij aan visserij of mensen die met hun privéboten varen in die gebieden.'

2 dagen na het plaatsen, waren de 1e eitjes al afgezet op de wilgentenen.

Paaien kijken

Op de gekozen locaties komen sepia's veel voor. Duikers weten dat en komen in mei en juni uit het hele land hiernaartoe om het paaien te bekijken. 'Iedereen vindt het fantastisch dat de wilgentenen er staan en dat we op deze manier sepia's aantrekken. Voor de duikers biedt het planten van de wilgentenen de grootste kans om de sepia's te zien. Het zijn prachtige beestjes', aldus De Koning.

'Het is bij ons een populair onderwerp, de sepia. Het is natuurlijk ook een schoonheid van een wereld, de zee.'

Respect voor onderwaterleven

De Nederlandse Onderwaterbond (NOB) is blij met de aandacht van Rijkswaterstaat voor de onderwaternatuur en de invulling daarvan door Boskalis. Desmond van Santen van de NOB: 'De werkzaamheden in de Oosterschelde zijn natuurlijk nodig om onze veiligheid te waarborgen. Maar door het werk gaat de onderwaternatuur op zo’n plek tijdelijk verloren. We zijn daarom blij met de riffen van breuksteen, waardoor de onderwaternatuur sneller kan herstellen en grotendeels kan terugkomen in de variatie zoals deze was.'

Van Santen juicht de aandacht voor de onderwaternatuur door Rijkswaterstaat en Boskalis toe, maar is tegelijkertijd bezorgd over toekomstige projecten. 'Het is niet vanzelfsprekend dat bij een volgende vooroeverversterking er opnieuw structuren van breuksteen worden geplaatst.'

Kruimelpad voor duikers

De samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de duikers gaat verder dan het plaatsen van de wilgentenen voor sepia’s.

In samenwerking met de duikers plaatste Boskalis 6 grote breukstenen bij Wemeldinge. De grote stenen zijn verdeeld over 3 locaties. Een aantal van de stenen met een doorsnede van 2 m wijzen als een soort Hans-en-Grietje-kruimelpad de weg naar een populair duikdoel, een scheepswrak.

'Je kunt je onder water immers niet zo goed oriënteren', verklaart Winkelmann deze actie. 'De grote stenen zijn een mooi herkenningspunt.'

Meer nieuws Vooroeververdediging Oosterschelde en Westerschelde