Rijkswaterstaat klaar met megaklus: vanaf nu overal 100 km/h overdag

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat klaar met megaklus: vanaf nu overal 100 km/h overdag

Gepubliceerd op: 16 maart 2020, 09:10 - Laatste update: 16 maart 2020, 09:24

Rijkswaterstaat is klaar met het aanpassen van de verkeersborden langs alle snelwegen in Nederland. Vanaf 16 maart 2020 geldt in heel Nederland tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 19.00 uur ‘s avonds een maximumsnelheid van 100 km/h. In de avond en nacht blijft de maximumsnelheid gelijk aan de snelheid zoals hij was. Op ruim 60% van de snelwegen mag dan nog steeds 130 km/h gereden worden.

Met het aanpassen van de maximumsnelheidsborden is een einde gekomen aan een complexe operatie waaraan de afgelopen weken honderden mensen hebben meegewerkt. Het aanpassen is volgens planning verlopen.

Aanpassing bebording complexe operatie

Afgelopen donderdag 12 maart 2020 startte Rijkswaterstaat na de avondspits met het zichtbaar maken van de nieuwe maximumsnelheid overdag. De werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen doordat in de periode daarvoor een hoop werk is verzet. In totaal heeft Rijkswaterstaat 4.000 verkeersborden door heel Nederland aangepast en/of bijgeplaatst. Daarnaast zijn circa 5.500 hectometerbordjes afgeplakt en zijn de nodige ICT-aanpassingen gedaan.

Omdat tijdens de werkzaamheden in veel gevallen een deel van de weg afgezet moest worden, is er zoveel mogelijk in de avond en nacht gewerkt. Zo is de hinder voor weggebruikers tot een minimum beperkt gebleven.

Maximumsnelheidsbebording leidend: let op met navigatie

Vanaf nu is op alle Nederlandse autosnelwegen de maximumsnelheid van 100 km/h overdag een feit. De borden langs de weg zijn leidend en weggebruikers moeten niet blindelings vertrouwen op hun navigatieapparatuur. We adviseren goed te controleren of de snelheid langs de weg overeenkomt met de informatie in het navigatiesysteem en zo nodig het systeem te updaten.