Grootschalige berging zeecontainers van start

Nieuwsbericht

Grootschalige berging zeecontainers van start

Gepubliceerd op: 10 januari 2019, 14:40

De grote berging van de zeecontainers op de Noordzee die vorige week overboord zijn geslagen van het schip MCS Zoe, staat op het punt te beginnen. Daarbij worden in opdracht van de rederij MSC twee grote bergingsschepen en een kleinere ingezet.

Het eerste grote schip is vanmorgen gearriveerd in IJmuiden en gaat naar verwachting morgen richting het gebied. Het kleinere schip is onderweg. Eerst wordt de Eemsgeul weer volledig beschikbaar gemaakt voor de scheepvaart. Daarna wordt gestart met bergen in de vaargeul boven de Waddeneilanden. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal het tweede grote schip dit weekend aansluiten. De bergers maken zoveel mogelijk gebruik van camera’s onder water. Hiernaast blijven schepen met sonarinstallaties van Rijkswaterstaat en de bergingsmaatschappij zoeken naar de containers die nog niet zijn gevonden. Deze inspanning wordt, als het weer het toestaat, onverminderd voortgezet.

Berging zeecontainers MSC Zoe

Tot nu toe zijn zeven containers geborgen. Rijkswaterstaat bepaalt de randvoorwaarden en prioriteiten waaronder de berging van de containers plaatsvindt. Zo wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de ecologische omstandigheden en de veiligheid van de bergers. De berging van de containers is complex, onder meer omdat een deel van de containers op de zeebodem van de drukbevaren vaargeul liggen. Naast de berging blijft de Kustwacht regelmatig inspectievluchten uitvoeren om afval en containers te lokaliseren.

Hoe snel de berging van alle containers kan worden afgerond is afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden, de scheepvaartintensiteit, het zicht onder water, getijde en ligging van de containers.