Schipholtunnel (A4)

Schipholtunnel (A4)

De Schipholtunnel ligt in de Noord-Hollandse gemeente Haarlemmermeer en is onderdeel van snelweg A4. De landtunnel loopt onder de Buitenveldertbaan van luchthaven Schiphol door. Als bestuurder zie je dan ook met regelmaat vliegtuigen komen en gaan op de bovenliggende baan.

de Schipholtunnel is de breedste tunnel van Nederland

De Schipholtunnel heeft een lengte van 650 m en is met 103 m de breedste tunnel van Nederland. De tunnel is een belangrijke verbinding tussen Noord- en Zuid-Holland. Dagelijks maken ruim 170.000 voertuigen gebruik van de tunnel. De tunnel wordt 24/7 bediend en bewaakt vanuit de Verkeerscentrale Noord-West Nederland in Velsen-Zuid.

De tunnel bestaat uit 8 buizen met in totaal 18 rijstroken. De westbuizen zijn de buizen van Amsterdam richting Den Haag. Westbuis 1 heeft 4 rijstroken en westbuis 2 die gebruikt wordt voor de afslag Schiphol heeft 2 rijstroken. De oostbuizen zijn de buizen van Den Haag richting Amsterdam. Oostbuis 1 heeft 4 rijstroken. Oostbuis 2 is voor verkeer dat van Schiphol komt en heeft 2 buizen. Daarnaast zijn er aparte tunnelbuizen voor het openbaar vervoer en fietsers.

Aanleg Schipholtunnel

De 1e Schipholtunnel is in 1966 in gebruik genomen. De aanleg van de tunnel in 1962 liep gelijk met de aanleg van de Buitenveldertbaan van Schiphol. Vliegtuigen die gebruik maakten van de Buitenveldertbaan moesten de snelweg A4 kruisen om Schiphol te bereiken. Door toename van het wegverkeer en vliegverkeer wordt er begin jaren 90 besloten een 2e Schipholtunnel aan te leggen. In 1994 werd gestart met de bouw van de 2e tunnel en in 2000 is de tunnel in gebruik genomen.

Tunnels in de A4

De Schipholtunnel is niet de enige tunnel die je op snelweg A4 tegenkomt. Ook de Beneluxtunnel en de Ketheltunnel (beide gelegen in regio Rotterdam) zijn onderdeel van de A4.

Tunneldoseren Schipholtunnel

Vanwege de veiligheid willen we voorkomen dat er file in de Schipholtunnel ontstaat. Daarom doseren we het verkeer. Lees meer op de pagina Tunneldoseren.

Wanneer is de Schipholtunnel dicht?

Nieuws over de Schipholtunnel

Naar al het nieuws