A4

Ketheltunnel (A4)

De Ketheltunnel is onderdeel van het in 2015 geopende, nieuwe deel van de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam. De Ketheltunnel ligt in de provincie Zuid-Holland ter hoogte van gemeente Schiedam en is een landtunnel: hij kruist geen rivier of kanaal.

de Ketheltunnel heeft een lengte van 2000 m

De Ketheltunnel heeft een totale lengte van 2000 m. Bij het gesloten (overdekte) deel heeft de oostbuis een lengte van 1620 m en de westbuis een lengte van 1950 m. Het middentunnelkanaal tussen beide tunnelbuizen kan gebruikt worden als vluchtroute.

De tunnel is op 18 december 2015 geopend en wordt 24/7 bediend en bewaakt vanuit de Verkeerscentrale Zuid-West Nederland in Rhoon. De Ketheltunnel is de eerste tunnel in Zuid-Holland die gebouwd is volgens de Landelijke Tunnelstandaard (LTS). De LTS is in 2012 geïntroduceerd en heeft als doel Rijkstunnels zoveel als mogelijk te uniformeren.

Landtunnel in (half)verdiepte A4

Het traject A4 Delft-Schiedam heeft een (half)verdiepte ligging, waardoor deze vanuit het omringende gebied Midden-Delfland nauwelijks te zien is. In combinatie met de brede middenberm, waarin lantaarnpalen van verschillende hoogte staan, heeft de weg van en naar de tunnel iets weg van een boulevard.

Het traject A4 Delft-Schiedam heeft een (half)verdiepte ligging, waardoor deze vanuit het omringende gebied nauwelijks te zien is.

Bouw van de Ketheltunnel

In 2012 ging de bouw van de A4 tussen Delft en Schiedam van start. Hierbij werd ook de Ketheltunnel meegenomen. Tussen 2013 en 2015 is de tunnel gebouwd. Toen de bouw van de tunnel compleet was, werd de A4 inclusief de Ketheltunnel op 18 december 2015 opengesteld voor het verkeer.

Op het tunneldak is een nieuw stuk stad ontstaan: sinds 2016 ligt hier het Sportpark Willem-Alexander. Daarnaast werkt de gemeente Schiedam sinds december 2020 aan de ontwikkeling van het Amaliapark.

Tunnels in de A4

De snelweg A4 heeft 3 tunnels. Naast de Ketheltunnel zijn dat de Schipholtunnel en de Beneluxtunnel.

Tunneldoseren Ketheltunnel

Vanwege de veiligheid willen we voorkomen dat er file in de Ketheltunnel ontstaat. Daarom doseren we het verkeer. Lees meer op de pagina Tunneldoseren.

Wanneer is de Ketheltunnel dicht?

Nieuws over de Ketheltunnel