A73: groot onderhoud Tunnel Swalmen en Roertunnel

Waarom

  • Tunnel Swalmen en de Roertunnel zijn toe aan groot onderhoud.
  • Na de werkzaamheden zijn de tunnels weer langdurig betrouwbaar, open en veilig.
  • Hiermee bereiden we ons tegelijkertijd voor op het vergroten van de doorrijdhoogte naar 4,7 m.

Hoe

vervangen asfalt, onderhoud betonconstructies tunnelbuizen, vervangen technische installaties

Heb ik last van de werkzaamheden?

Hinder tijdens de renovatie is niet te voorkomen. We werken samen met de provincie Limburg, nabijgelegen gemeenten en Midden-Limburg Bereikbaar aan bereikbaarheidsmaatregelen. Zo doen we er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Meer over hinder en en maatregelen

Animatie werkzaamheden aan de Roertunnel en Tunnel Swalmen

In deze animatievideo leggen we uit waarom onderhoud aan de Roertunnel en Tunnel Swalmen nodig is. We laten zien hoe we het werk uitvoeren én wat dit betekent voor het verkeer dat deze tunnels gebruikt.

(Beeldtitel: A73 Tunnelrenovatie. 2023-2024. Een animatie.) VOICE-OVER: Rijkswaterstaat voert in de zomer van 2023 onderhoudswerkzaamheden uit aan de Roertunnel en Tunnel Swalmen. Daardoor is de regio Roermond tijdelijk minder goed bereikbaar en dat zorgt voor flinke vertragingen. De tunnels zijn inmiddels zo'n vijftien jaar oud en het is tijd voor een grote onderhoudsbeurt. Zo vervangen we onder meer de technische installaties. Deze zijn bijna aan het einde van hun levensduur. Het vervangen van deze systemen is nodig voor de veiligheid van de tunnels en de bereikbaarheid van de regio Roermond. Tegelijkertijd voeren we andere werkzaamheden uit, zoals het vervangen van het wegdek, en waar mogelijk verhogen we de doorrijhoogte van de tunnels. Om ons werk goed uit te voeren, moeten de tunnels deels of volledig dicht. Dat levert ernstige hinder op voor jou als weggebruiker. Zo zijn er wisselende afsluitingen van juli tot en met september en zijn er langdurige stremmingen. We kiezen bewust voor de zomerperiode, omdat er dan minder verkeer op de weg is. De tunnels in noordelijke richting, van Maastricht naar Venlo, zijn afgesloten van vrijdag 14 juli tot en met vrijdag 4 augustus. (Beeldtekst: A73. Van zuid naar noord. Afgesloten. 14 juli 21:00 uur tot 4 aug. 21:00 uur.) Van vrijdag 4 augustus tot zaterdag 5 augustus zijn de tunnels in beide richtingen volledig afgesloten. (Beeldtekst: A73. Beide richtingen. Afgesloten. 4 aug. 21:00 uur tot 5 aug. 9:00 uur.) Daarna zijn de tunnels in zuidelijke richting, van Venlo naar Maastricht, afgesloten van zaterdag 5 augustus tot en met vrijdag 25 augustus. (Beeldtekst: A73. Van noord naar zuid. Afgesloten. 5 aug. 9:00 uur tot 25 aug. 21:00 uur.) Van vrijdag 25 augustus tot maandag 28 augustus én van vrijdag 1 september tot maandag 4 september zijn de tunnels in beide richtingen volledig afgesloten. (Beeldtekst: A73. Beide richtingen.) Tijdens de afsluitingen is het mogelijk om gebruik te maken van omleidingsroutes. Wel adviseren we om, waar het kan, zo veel mogelijk thuis te werken en alternatief vervoer te gebruiken. Houd rekening met flinke vertragingen en stel je reis uit als dat mogelijk is. Dus, rijd jij in de zomer van 2023 via de A73 in de regio Roermond, wees voorbereid op extra reistijd. Voor je gaat vertrekken, even je route checken. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/a73tunnels of middenlimburgbereikbaar.nl.) (Beeldtekst: Deze productie is een samenwerking van Rijkswaterstaat en de markt: A73 Tunnelrenovatie. 2023-2024, Midden Limburg Bereikbaar, gemeente Roermond, Ballast Nedam en Croonwolter&dros, TBI. Copyright 2023.) RUSTIGE MUZIEK

Wanneer

Klaar: 2024
Oktober - november 2023

Voor deze maanden plannen we weekendafsluitingen van de tunnels

2024

Werkzaamheden gereed

Deze planning kan nog veranderen.

Bekijk de hele planning

Nieuws