Hinder en maatregelen

De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug zorgen voor hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer.

Hinder wegverkeer

Tijdens de tijdelijke maatregelen

De tijdelijke verlaagde snelheid en rijbaanversmalling hebben impact op de bereikbaarheid van een groot gebied, niet alleen in Zuid-Holland, maar ook in Zeeland en Brabant. Verkeer moet rekening houden met vertragingen op de A29 en omliggende wegen. De parallelbaan is open voor auto’s. Er geldt een maximumsnelheid van 50 km/u.

Ook (brom)fietsers, gehandicaptenvoertuigen en landbouwverkeer kunnen via de parallelbaan rijden. Met actuele reisinformatie en uitgebreide communicatie willen we de hinder zoveel mogelijk beperken.

Ga voorbereid op reis

Wij roepen automobilisten op om goed voorbereid op reis te gaan. Check voor vertrek de actuele reisinformatie, reis zoveel mogelijk buiten de spitsen, werk waar mogelijk thuis of kies een alternatieve route. Als u toch over de Haringvlietbrug reist, houd u voor uw eigen veiligheid en die van anderen dan aan de maximumsnelheid.

Bekijk de geplande wegwerkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie voor de actuele verkeersinformatie.

Tijdens de renovatie

Voor het vervangen van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug wordt de brug in 2023 van 9 juni 22.00 uur tot en met 28 juli 23.00 uur volledig afgesloten voor al het wegverkeer. Een uitloop tot en met 4 augustus is mogelijk. Verkeer leiden we om via de Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietdam (N57). De Kiltunnel (N217) is tijdens de afsluitingsperiode van de Haringvlietbrug tolvrij.

We werken met overheden en het bedrijfsleven maatregelen uit om het verkeer op de omleidingsroutes te beperken. Dit is een lastige opgave, weggebruikers moeten tijdens de renovatie rekening houden met ernstige hinder. We vragen automobilisten om in deze periode de omleidingsroutes zo veel mogelijk te mijden, bijvoorbeeld door thuis te werken, of als dat niet kan om buiten de spits, of samen te reizen.

Openbaar vervoer

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug wordt de dienstregeling van Connexxion en Arriva aangepast. Bussen van Connexxion richting Rotterdam rijden via de N57 van en naar metrostation Spijkenisse. Arriva lijn 310 rijdt naar station Roosendaal waar passagiers kunnen overstappen van de bus op de trein richting Rotterdam (en andersom). Als de dienstregeling bekend is, geven we dit aan op de website.

Pont voor (brom)fietsers en voetgangers

Voor (brom)fietsers en voetgangers willen we tijdens de gehele afsluiting van de Haringvlietbrug een pont inzetten die evenwijdig aan de brug vaart. Aan de noordkant kunnen fietsers en voetgangers aan boord bij het strandje dat aan de oostzijde van de brug ligt.

Aan de zuidkant komt een aanmeerlocatie bij de Banaan. Momenteel werken we de plannen voor de aanmeerlocaties, de ontsluiting en een vaarschema verder uit. Als hier meer over bekend is, plaatsen we dit op de website.

Tips om hinder tijdens wegwerkzaamheden te beperken

Om tijdens de stremming van de Haringvlietbrug in de zomer de hinder voor het wegverkeer zo veel als mogelijk te beperken hebben we een aantal tips.

1. Blijf op de hoogte

Via de website van Rijkswaterstaat, onze nieuwsbrief en social media kunt u op de blijven van de voortgang van het project, de afsluitingen, de omleidingen, de maatregelen en de alternatieven om de hinder en vertragingen te beperken.

2. Bereid u goed voor

Zorg dat u weet wanneer er afsluitingen gepland staan en wat dat voor u betekent. Weet wat voor u goede alternatieven zijn als er werkzaamheden zijn. Misschien kunt u dan thuiswerken, is fietsen een optie of kunt u van het openbaar vervoer gebruikmaken.

3. Praat met uw werkgever

Heeft u werk waarvoor u niet per se op kantoor hoeft te zijn? Praat dan eens met uw werkgever over de mogelijkheden om tijdens de werkzaamheden en afsluitingen thuis te werken, al is het maar een paar dagen in de week. Of stel voor tijdelijk op een andere locatie te werken of een afspraak digitaal te doen in plaats van naar elkaar toe te gaan om de hinder te ontlopen.

4. Plan uw vakantie of vrije dagen slim in

De stremming van de Haringvlietbrug staat gepland van vrijdagavond 9 juni tot en met vrijdagavond 28 juli 2023. Een uitloop tot en met 4 augustus is mogelijk. Dit is voor en in de zomervakantie. Speel hierop in door juist in die periodes uw vakantie of een aantal vrije dagen te plannen als dat mogelijk is.

5. Check files voor u vertrekt

Zijn er werkzaamheden maar moet u toch met de auto de weg op? Check dan vooraf bestaande apps, rwsverkeersinfo of vanAnaarBeter voor de actuele files en omleidingen. Zo gaan we samen voor minder hinder.

Hinder scheepvaart

Het Haringvliet is een drukke vaarroute voor de recreatievaart. Sinds 1 januari 2023 is het beweegbare deel van de Haringvlietbrug aan het eind van zijn technische levensduur en zijn in de kelder van de brug de werkzaamheden voor de renovatie begonnen. De brug wordt daarom niet meer geopend om de hoge scheepvaart (hoger dan 13 m) door te laten.

Deze volledige stremming voor de scheepvaart duurt tot de renovatie van de Haringvlietbrug gereed is, naar verwachting in het najaar van 2023. Hoge scheepvaart kan omvaren via het Spui, de Oude Maas en de Dordtse Kil. Dit zorgt voor een vertraging van minimaal 4 uur.

De lage scheepvaart kan ten zuiden van de brug onder het vaste deel door en ondervindt weinig hinder van de stremming van de brug en de renovatiewerkzaamheden.