Hinder en maatregelen

Hinder en maatregelen

De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug zorgen voor hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer.

Hinder wegverkeer

Tijdens de tijdelijke maatregelen

De tijdelijke verlaagde snelheid en rijbaanversmalling hebben veel impact op de bereikbaarheid van een groot gebied, niet alleen in Zuid-Holland, maar ook in Zeeland en Brabant. Met actuele reisinformatie, uitgebreide communicatie en gerichte mobiliteitsmaatregelen willen we de hinder zoveel mogelijk beperken.

  • De snelheidsverlaging op de Haringvlietbrug zorgt voor vertraging op de snelwegen A29 en A27 (bij Gorinchem).
  • De maatregelen zorgen voor extra verkeersdrukte op de omleidingsroutes.
  • Verkeer vanuit Rotterdam naar Bergen op Zoom kan rijden via de snelwegen A15, A16, A17 of A59.
  • Verkeer vanuit Bergen op Zoom naar Rotterdam kan rijden via de snelwegen A59/A17, A16, A15.
  • Verkeer vanuit Rotterdam richting Zierikzee kan rijden via de A15 of autoweg N57.
  • Verkeer vanuit Rotterdam naar Zierikzee kan rijden via de N57 of snelweg A15.
  • De parallelbaan is open voor auto’s. Snelheid blijft 50km/h. De parallelbaan blijft toegankelijk voor (brom)fietsen, fietsen met trapondersteuning, gehandicaptenvoertuigen en landbouwvoertuigen. 
  • Ook hulpdiensten, huisartsen en verloskundigen kunnen gebruikmaken van deze parallelbaan.

Ga voorbereid op reis

Een deel van het verkeer wordt omgeleid, maar wij roepen automobilisten ook op om goed voorbereid op reis te gaan. Check voor vertrek de actuele reisinformatie, reis zoveel mogelijk buiten de spitsen, werk waar mogelijk thuis of kies een alternatieve route. Als u toch over de Haringvlietbrug reist, houd u voor uw eigen veiligheid en die van anderen dan aan de maximumsnelheid.

Bekijk de geplande wegwerkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie voor de actuele verkeersinformatie.

Tijdens de renovatie

Voor het vervangen van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug moet de brug medio 2023 7 tot 8 weken volledig worden afgesloten voor al het wegverkeer. Verkeer leiden we om via de Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietdam (N57).

We werken met overheden en het bedrijfsleven maatregelen uit om het verkeer op de omleidingsroutes te beperken. Dit is een lastige opgave, weggebruikers moeten tijdens de renovatie rekening houden met ernstige hinder. We adviseren automobilisten daarom om in deze periode de omleidingsroutes zo veel mogelijk te mijden, bijvoorbeeld door thuis te werken, of als dat niet kan om buiten de spits te reizen.

Hinder scheepvaart

Tijdens de tijdelijke maatregelen

Vanaf de start van het nieuwe vaarseizoen op 1 april 2022, gaat de Haringvlietbrug doordeweeks 2x per dag open voor de hoge scheepvaart (>13 m) en in het weekend 3x per dag.

Tijdens de renovatie

Het Haringvliet is een drukke vaarroute voor de recreatievaart. Vanaf 1 januari 2023 is het beweegbare deel van de Haringvlietbrug aan het eind van zijn technische levensduur. De brug wordt dan niet meer geopend om de hoge scheepvaart (hoger dan 13 m) door te laten. Deze volledige stremming voor de scheepvaart duurt tot de renovatie van de Haringvlietbrug gereed is, naar verwachting in het najaar van 2023. Hoge scheepvaart kan omvaren via het Spui, de Oude Maas en de Dordtse Kil. Dit zorgt voor een vertraging van minimaal 4 uur.

De lage scheepvaart kan onder het vaste deel van de brug en ondervindt weinig hinder van de stremming van de brug en de renovatiewerkzaamheden.