Hinder en maatregelen

In 2023 vervangen we de klep en het bewegingswerk van de Haringvlietbrug. De werkzaamheden zorgen voor hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer.

Hinder wegverkeer

Voor het vervangen van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug was de brug van 9 juni tot en met 4 augustus 2023 volledig afgesloten voor al het wegverkeer.

Voor het testen van de technische systemen zijn in september 2023 een weekendafsluiting en nachtafsluitingen gepland.

  • Van vrijdag 8 september 22.00 tot maandag 11 september 2023 05.00 uur was de brug een heel weekend in beide richtingen afgesloten. Omdat in dit weekend ook asfalteringswerkzaamheden op de snelweg werden uitgevoerd, was de snelweg A29 afgesloten tussen op- en afrit Oud-Beijerland (29) en knooppunt Hellegatsplein, dit is een langer stuk dan gebruikelijk.
  • De nachtafsluitingen vinden plaats op 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 26 en 27 september. Dan is de weg dicht tussen op- en afrit 22 Numansdorp en het Hellegatsplein. Een nachtafsluiting duurt van 22.00 tot 05.00 uur.

Houd tijdens de renovatie rekening met hinder.

Omleidingsroutes afsluiting Haringvlietbrug

Verkeer leiden we om via de Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietdam (N57). De Kiltunnel (N217) is tijdens de afsluitingsperiode van de Haringvlietbrug tolvrij.

We werken met overheden en het bedrijfsleven maatregelen uit om het verkeer op de omleidingsroutes te beperken. Dit is een lastige opgave. Weggebruikers moeten tijdens de renovatie daarom rekening houden met hinder op de omleidingsroutes, N57/A15 en A59/A17/A16.

We vragen automobilisten dan ook om in deze periode de omleidingsroutes zo veel mogelijk te mijden, bijvoorbeeld door thuis te werken, om buiten de spits of samen te reizen.

Afsluiting Heinenoordtunnel

Ongeveer 15 km ten noorden van de Haringvlietbrug ligt in de A29 de Heinenoordtunnel. Voor renovatiewerkzaamheden is de tunnel verspreid over 2023 en 2024 in verschillende weekenden en nachten afgesloten. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de projectpagina van de Heinenoordtunnel.

Openbaar vervoer

Tijdens de afsluitingen van de Haringvlietbrug wordt de dienstregeling van Connexxion en Arriva aangepast. Bussen van Connexxion richting Rotterdam rijden via de N57 van en naar metrostation Spijkenisse. Meer informatie over deze aanpassingen vindt u op de website van Connexxion.

Arriva lijn 310 rijdt rechtstreeks van Bergen op Zoom naar Rotterdam Zuidplein (en vice versa) via de omleiding A17-A16. Dit vergt 20 minuten extra rijtijd per richting. Meer informatie over de dienstregeling en compensatie van extra reiskosten vindt u op de website van Arriva.

Pont voor (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer

Tijdens de weekendafsluiting in september vaart op zaterdag 9 en zondag 10 september de pont voor (brom)fietsers en voetgangers. De pont is gratis.

Aan de noordkant vertrekt de veerpont vanaf het oostelijke strandje/horecagelegenheid Summer Beach die naast de brug ligt. Aan de zuidkant doen we dat bij recreatiegebied Hellegatsplein/trailerhelling en horecagelegenheid De Banaan. Op de fietspont is ruimte voor zo’n 175 voetgangers of 75 passagiers met een fiets of brommer.

Op zaterdag vaart de pont tussen 06.00 en 19.45 uur en op zondag tussen 11.00 en 19.45 uur. De pendeldiensten van de gemeenten Hoeksche Waard, Goeree Overflakkee en Moerdijk rijden ook weer tijdens de vaartijden van de pont.

In samenwerking met Rijkswaterstaat bieden de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Moerdijk gratis pendeldiensten aan. Deze pendeldiensten rijden tijdens de vaartijden van de pont. Taxivervoerders Goverde en Milot Reizen verzorgen de pendeldiensten van en naar de ponten.

Meer over de ponten

Afsluiting trailerhellingen

De trailerhellingen nabij de Haringvlietbrug waren tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug van 9 juni tot en met 4 augustus tijdelijk in gebruik als veerstoep voor het aan- en afmeren van de landbouwpont. Sinds 1 september zijn beide trailerhellingen weer open.

Hinder scheepvaart

Het Haringvliet is een drukke vaarroute voor de recreatievaart. Sinds 1 januari 2023 is het beweegbare deel van de Haringvlietbrug aan het eind van zijn technische levensduur en zijn in de kelder van de brug de werkzaamheden voor de renovatie begonnen. De brug wordt daarom niet meer geopend om de hoge scheepvaart (hoger dan 13 m) door te laten.

Deze volledige stremming voor de scheepvaart duurt tot de renovatie van de Haringvlietbrug gereed is, naar verwachting in het najaar van 2023. Hoge scheepvaart kan omvaren via het Spui, de Oude Maas en de Dordtse Kil. Dit zorgt voor een vertraging van minimaal 4 uur.

De lage scheepvaart kan ten zuiden van de brug onder het vaste deel door en ondervindt weinig hinder van de stremming van de brug en de renovatiewerkzaamheden.

Tips om hinder tijdens wegwerkzaamheden te beperken