Zwarte Meer: aanleg natuurvriendelijke oevers

Om de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren legt Rijkswaterstaat geleidelijke land - waterovergangen aan in het Ketelmeer en Zwarte Meer. Met de aanleg van brede(re) oevers met riet en biezen creëren we een luwe zone met ondieper water. Dit is goed voor de variatie in waterplanten, waterdieren en biedt een schuil- en paaiplaats voor vis.
Heb ik last van de werkzaamheden?
-
Omwonenden1 januari 2025 – 1 januari 2026Beperkt
De hinder is tijdens werkzaamheden beperkt voor de omgeving.
Lees meerHoe gaan we dat doen?
Om natuurvriendelijke oevers aan te leggen, gaan we bezig met de herinrichting en vergroting van de rietzones. We richten hierop volgend de natuurvriendelijke oevers in en leggen een rijshoutendam aan.
Kaderrichtlijn Water
De aanleg van natuurvriendelijke oevers komt voort uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze Europese richtlijn heeft als doel het realiseren en behouden van chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. De natuurvriendelijke oever zal bijdragen aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit in het Zwarte Meer.
-
Aanvragen vergunningen en start aanbesteding
-
Gunning werkzaamheden
-
Start aanleg natuurvriendelijke oevers en geleidelijke land-waterovergangen
Deze planning is niet volledig en kan nog veranderen
-
1942
Het Zwarte Meer is in 1942 ontstaan bij de aanleg van de polderdijken van de Noordoostpolder.
-
Randmeer
Het Zwarte Meer is een randmeer, randmeren zorgen ervoor dat het ‘oude land’, het niet-ingepolderde land, niet verdroogt en verzakt.
-
Impuls
Het riet geeft een belangrijke impuls aan de waterkwaliteit en biedt habitat voor macrofauna en paar- en schuilplaatsen voor vis, bijvoorbeeld voor de snoek, ruisvoorn, zeelt en kroeskarper
Vergunningen en zienswijzen
De benodigde vergunningen voor het project zijn in voorbereiding en bevinden zich in de laatste fase van goedkeuring door de betrokken gemeenten. Voordat deze vergunningen definitief worden vastgesteld, volgt een officiële inzageperiode.
Tijdens deze periode krijgt iedereen de gelegenheid om een zienswijze in te dienen. Een zienswijze is een formele reactie op het ontwerpbesluit. Deze reacties worden zorgvuldig beoordeeld en kunnen aanleiding geven tot aanpassingen in de plannen of de vergunning. De vergunningaanvragen worden bekendgemaakt op Officiële bekendmakingen.
U kunt voor het Zwarte meer reageren op de volgende vergunningen:
- Omgevingsvergunning gemeente Noordoostpolder
- Omgevingsvergunning eigen werk van Inspectie Leefomgeving en Transport
- Binnenkort komt ook de omgevingsvergunning van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur openbaar
- Binnenkort komt ook de watervergunning van Waterschap Drents Overijsselse Delta