Waarom

  • Door natuurlijke processen slibt de vaargeul tussen Ameland en Holwerd dicht.
  • Voor iedere passagier die naar Ameland reist, baggeren we 3 aanhangwagens vol zand en slib.
  • Dit intensieve baggeren verstoort de natuur en is erg duur.
  • Ook heeft de veerboot regelmatig vertraging
  • We verwachten dat het dichtslibben van de vaargeul doorgaat
  • Daarom doen we onderzoek naar een betrouwbare en duurzame oplossing voor de bereikbaarheid van Ameland na 2030
  • We kijken ver vooruit, richting het jaar 2100

Alle doelen en resultaten

Hoe

onderzoek naar het optimaliseren van het bestaande vervoerssysteem en verplaatsing van de havens

samen met de omgeving: gemeente Ameland, gemeente Noardeast-Fryslân, Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, inwoners, belangenorganisaties en experts

Deze animatie laat zien waarom de bereikbaarheid van Ameland onder druk is komen te staan. Rijkswaterstaat werkt aan een duurzame oplossing voor de langere termijn. Het logo van Rijkswaterstaat - Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verschijnt. Beeldtitel: Ameland, natuurlijk verbonden. VOICE-OVER: "De Waddenzee. Een uniek en divers natuurlandschap, altijd in beweging door stroming en golven, aangedreven door getij en wind. Leefgebied van honderden diersoorten en een van onze meest aantrekkelijke woon-, werk- en recreatiegebieden. Grote menselijke ingrepen, zoals kwelderwerken, de afsluiting van de Lauwerszee en de aanleg van de Afsluitdijk zorgden ervoor dat de Waddenzee in de afgelopen eeuwen ongeveer drie keer zo klein is geworden. Het natuurlijk evenwicht tussen de hoeveelheid water, zand en slib is hierdoor verstoord. Er zet zich steeds meer sediment af in de Waddenzee, waardoor de bodem van het wad stijgt. Ondanks de zeespiegelstijging blijft dat de komende jaren doorgaan. De geulen in het wad worden voorlopig almaar ondieper. Ook de vaargeul Holwerd – Ameland wordt smaller en ondieper, waardoor de veerboot er minder goed kan varen. Hierdoor staat de bereikbaarheid van Ameland onder druk. Om te zorgen dat iedereen kan blijven rekenen op een betrouwbare veerdienst, werken we doorlopend aan de vaargeul naar Ameland. Zo baggeren we de vaargeul dagelijks en sneden we bijvoorbeeld een bocht af om de vaarroute korter te maken. Zo garanderen we de bereikbaarheid van het eiland. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid zand en slib die we baggeren steeds groter geworden. En we verwachten dat dit zo door blijft gaan. Voor iedere reiziger van en naar Ameland baggeren we op dit moment ongeveer drie kuub zand en slib. Dit intensieve baggeren verstoort het bodem- en waterleven en daarmee de natuurlijke processen in de Waddenzee. Ook stoten de schepen en zware machines veel CO2 uit en nemen de kosten toe. De Waddenzee blijft in beweging en wij als Rijkswaterstaat staan ook niet stil. Daarom werken we nu aan een oplossing voor de lange termijn, voor na 2030." Beeldtekst: Opgave: 'Hoe houden we Ameland bereikbaar op de lange termijn?' VOICE-OVER: "We onderzoeken verschillende oplossingen. Dit doen we samen met omwonenden, experts en andere overheden en met oog voor verschillende belangen. Met als doel een betrouwbare en duurzame verbinding die past bij Ameland en de natuurlijke dynamiek van de Waddenzee. Meer weten of meedenken over de bereikbaarheid van Ameland?" Beeldtekst: Ameland, natuurlijk verbonden Het logo van Rijkswaterstaat - Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verschijnt. VOICE-OVER: "Kijk op rijkswaterstaat.nl/bereikbaarheidameland." Beeldtekst: Meer weten of meedenken? Kijk op rijkswaterstaat.nl/bereikbaarheidameland. Een productie van Rijkswaterstaat 2022.

Heb ik last van de werkzaamheden?

Nee, het ‘Vervolgonderzoek bereikbaarheid Ameland 2030’ levert geen overlast op.

Ameland, natuurlijk verbonden

Wanneer

We ronden het Vervolgonderzoek in 2023 af. Op basis van de uitkomsten van het Vervolgonderzoek kan de minister van Infrastructuur en Waterstaat een besluit nemen over een mogelijk vervolgproject.

Klaar: 2023
Zomer 2023

Afronden Vervolgonderzoek bereikbaarheid Ameland 2030. Opstellen advies aan minister van Infrastructuur en Waterstaat

Najaar 2023

Besluitvorming door minister van Infrastructuur en Waterstaat over mogelijk vervolgproject

Bekijk de hele planning en aanpak

Blijf op de hoogte

We organiseren op 4 en 5 juli 2023 bijeenkomsten over het Vervolgonderzoek, op Ameland maar ook aan de vaste wal. 

Meer informatie bijeenkomst

Via onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en bijeenkomsten die we organiseren.

Blijf op de hoogte en volg de nieuwsbrief

Heeft u een vraag of opmerking over het Vervolgonderzoek? Dat kan via ons reactieformulier Ik heb een vraag over: vervolgonderzoek bereikbaarheid Ameland 2030.

Nieuws