Werkzaamheden aan vaargeul Lauwersoog - Schiermonnikoog
Rijkswaterstaat gaat de vaargeul naar Schiermonnikoog verbeteren. De komende 6 weken wordt er gewerkt aan een doorsteek bij de Glinder. Dit is halverwege de route. Een nieuwe doorsteek sluit beter aan op de natuurlijke morfologische ontwikkelingen in de Waddenzee.
We hopen dat hiermee het baggerwerk gaat afnemen en de geul beter op diepte kan worden gehouden.
Veel aanzanding
De huidige geul had veel last van aanzanding, waardoor er relatief veel baggerwerk nodig was. Omdat de huidige route schuin door een wadplaat liep was de geul maar smal. Wagenborg Passagiersdiensten hanteerde daarom eenrichtingsverkeer op dit gedeelte.
De verlegging is eerst verder onderzocht en daaruit blijkt dat de nieuwe route beter de gewijzigde stromingen zal volgen. Verwacht wordt dat de geul op deze manier beter op diepte blijft.
Vanwege de moeilijk voorspelbare dynamiek van de Waddenzee is het onzeker of de nieuwe route zich daadwerkelijk gaat houden zoals voorspeld, daarom zullen de ontwikkelingen nauw worden gevolgd met dieptemetingen.
6 weken werk
In opdracht van Rijkswaterstaat gaat aannemerscombinatie Van der Kamp/De Boer deze natuurlijke geul op onderhoudsdiepte en -breedte brengen. Daarvoor moet naar schatting 68.000 m3 worden gebaggerd. De werkzaamheden zijn donderdag 15 mei 2025 gestart. Een groot deel van het werk zal worden uitgevoerd door een sleephopperzuiger en een ploegboot. Het werk zal ongeveer 6 weken in beslag nemen.
Pas als de werkzaamheden aan de doorsteek klaar zijn, wordt de betonning aangepast en zal de veerdienst via deze nieuwe route gaan varen. Het is daarom de verwachting dat de werkzaamheden niet of nauwelijks tot hinder leiden.

Minder baggeren
De doelstelling vanuit de Agenda voor het Waddengebied 2050 is om het baggerwerk zoveel mogelijk te verminderen. Dit wordt verder beschreven in het Beheerplan Natura 2000-Waddenzee.
We verwachten dat het baggerwerk in de Glinder na deze ingreep met ongeveer de helft zal afnemen. Dat scheelt niet alleen in het baggervolume, maar leidt ook tot minder bodemverstoring en tot reductie van de uitstoot van bijvoorbeeld CO2 en stikstof, omdat er minder vaarbewegingen van het baggerschip nodig zijn.
Beheerder van vaarwegen Waddenzee
Rijkswaterstaat is onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de vaarwegen in de Waddenzee. In dit dynamische gebied is veel beweging van zowel het water als de bodem. Geulen en dus ook vaarwegen in de Waddenzee verplaatsen zich constant door die natuurlijke dynamiek. We brengen dit in kaart, bestudeert de ontwikkelingen, past de betonning aan en zorgt met de aannemer dat de vaargeulen op een afgesproken breedte en streefdiepte blijft op een zo natuurlijk mogelijke manier.