Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat brengt zeegras in Waddenzee verder in kaart

Gepubliceerd op: 13 september 2024, 10.28 uur

In opdracht van Rijkswaterstaat brengt Waardenburg Ecology in 2024, 2025 en 2027 de groei van zeegrasvelden in de Waddenzee in kaart. De werkzaamheden vinden plaats tussen 15 juli en 30 september tijdens laag water en bij veilige weersomstandigheden.

De kartering is een aanvulling op het 3-jaarlijks onderzoek Monitoring Waterkundige Toestand des Lands (MWTL). De aanvullende opdracht voor zeegraskartering in de tussenliggende jaren geeft inzicht in de resultaten van herstelwerkzaamheden in de Waddenzee (met name rondom Griend en de rest van de westelijke Waddenzee).

Zo is gebleken dat een aantal herstelwerkzaamheden van de afgelopen jaren succesvol zijn geweest en dat het (met name eenjarig groot) zeegras zich inmiddels ook op natuurlijke wijze weet te verspreiden.

Aanpak kartering zeegras

Het veldwerk wordt lopend uitgevoerd en bestaat onder meer uit het maken van veldopnamen met behulp van een tablet met GPS, waarbij de aanwezige soorten (klein en groot zeegras, ruppia) worden benoemd en de bedekking per soort wordt ingeschat.

Op de tablet is een raster te zien waarbij elke rastercel een grootte heeft van 20 bij 20 m. Elke cel waar vorig jaar zeegras gevonden is, wordt dit jaar weer bezocht en bekeken.

Het in kaart te brengen gebied wordt in zijn geheel of aan de hand van vooraf vastgestelde landmeetkundige lijnen onderzocht. Voor de allereerste keer wordt ook onderzocht of de plantaantallen van droogvallend groot zeegras bij lage dichtheden kunnen worden geteld, zodat er zelfs bij een lage dichtheid een beeld van het veld kan worden gekregen.

Locaties kartering zeegras

Een belangrijk deel van de kartering wordt gedaan rondom het eiland Griend, waar in 2023 een zeer sterke toename is gezien.

Ook in een aantal gebieden die al jaren in het MWTL-programma zitten en waar van oudsher zeegras wordt gevonden, zoals de Groninger kust, Balgzand, en de Eems-Dollard, wordt extra gemonitord. Afhankelijk van de bevindingen van dit jaar worden in 2025 en 2027 ook gebieden bij Ameland en Ballastplaat aan de locaties toegevoegd.

De locatie Balgzand wordt in kaart gebracht door Eurofins Aquasense (als onderaannemer). Alle overige locaties worden gekarteerd door Waardenburg Ecology.

Waardenburg Ecology

Waardenburg Ecology is het grootste, onafhankelijke ecologisch onderzoeks- en adviesbureau in Nederland, gespecialiseerd in zowel aquatisch als terrestrisch natuuronderzoek en ecologisch advies. Met monitoring en inventarisatie als een van de diensten.

In dit kader voert het bedrijf al vele jaren werkzaamheden uit binnen het MWTL-programma. Een onderdeel daarvan is het in kaart brengen van zeegras in de Waddenzee en Eems-Dollard. Vanwege de ruime ervaring met de kartering van zeegras huurt Rijkswaterstaat Noord-Nederland het bedrijf in om deze monitoring de komende jaren uit te voeren.