Interview

Storm Pia nadert Nederland, hogere waterstanden langs de kust en op het IJsselmeer

Gepubliceerd op: 20 december 2023, 17.07 uur - Laatste update: 21 december 2023, 09.56 uur

Donderdag 21 en vrijdag 22 december 2023 verwachten we hoge waterstanden aan de Nederlandse kust en in het IJsselmeergebied. Dit heeft te maken met storm Pia die donderdag 21 december 2023 ons land bereikt.

De Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging (LCO) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en waterbeheerders komen in actie. Wat kunnen we verwachten? En wat doet Rijkswaterstaat? Informatiecoördinator Matthijs Winters van de LCO legt het uit.

Wat is er aan de hand?

Door een samenloop van omstandigheden ontstaan hogere waterstanden. Matthijs: ‘In de loop van donderdag 21 tot vrijdagochtend 22 december 2023 krijgen we te maken met een noordwesterstorm. Die storm heet Pia en heeft vanwege de flinke wind vooral invloed op de kust en het IJsselmeergebied. De wind stuwt het water vanaf de zee op naar de Nederlandse kust, wat hogere waterstanden geeft.'

'Tegelijkertijd stroomt er op dit moment ook veel water door de Rijn richting de zee. Het zeewater en het rivierwater komen samen in het Rijnmondgebied. Ook daar ontstaan hogere waterstanden. Dat is ook het geval in het IJsselmeergebied. Met name op de plek waar de IJssel en de Vecht samenkomen in het IJsselmeer.’

Welke maatregelen nemen Rijkswaterstaat en de waterschappen?

‘Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de situatie goed in de gaten vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) en waarschuwen waterbeheerders en veiligheidsregio's. Zij nemen lokaal maatregelen om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.'

'Inmiddels is de keersluis Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal al gesloten, en donderdag sluit Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. Ook is er een kans dat de Ramspolkering dichtgaat, die bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer afsluit. Mogelijk sluiten we ook andere stormvloedkeringen.’

‘Om het water kwijt te kunnen, mogen gebieden die daarvoor bestemd zijn vol stromen, zoals de Noordwaard. We verwachten dat dit speciale overloopgebied voor de Merwede in de Biesbosch weer gaat meestromen met de rivier. Dat is tot nu toe 3 keer eerder gebeurd: in februari 2020, februari 2022 en november 2023.’

Is deze situatie bijzonder?

Matthijs: ‘Normaal gesproken komen deze waterstanden ongeveer eens per 5 jaar voor. De combinatie van verhoogde rivierafvoer en noordwestenwind maakt het extra bijzonder. De situatie is enigszins vergelijkbaar met de verhoogde waterstanden in november. Wel zullen de waterstanden op verschillende plaatsen nu nog iets hoger uitkomen. Maar we verwachten geen grote problemen dankzij de maatregelen die Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen.’

Wanneer gaat het water weer zakken?

‘De verwachting is dat de waterstand aan de kust vanaf vrijdag 22 december 2023 weer gaat dalen. Dat geldt ook voor de waterstanden in het rivierengebied, al verwachten we wel dat die in de week van 25 december 2023 weer stijgen. De waterstand in het IJsselmeergebied blijft verhoogd, maar is goed beheersbaar.’

Meer weten?

Kijk voor de actuele watersituatie op het Waterbericht Rijkswaterstaat. Het Waterbericht geeft in één oogopslag de huidige en verwachte watersituatie weer.