Nieuwsbericht

Stuw Borgharen beschadigd; effect op waterstanden

Gepubliceerd op: 16 november 2023, 13.43 uur - Laatste update: 16 november 2023, 14.15 uur

Stuw Borgharen kan niet helemaal gestreken (weggehaald) worden. Hierdoor zal de waterstand in het deel van de Maas tussen Ternaaien en Borgharen vanaf ongeveer 1100 m3/s hoger zijn dan gebruikelijk.

Effect omgeving stuw Borgharen

Overlaat Bosscherveld zal vanaf ongeveer 1200 m3/s meer meestromen dan normaal. Bij de verwachte hogere afvoeren van komende dagen zal dit voor de woonbootbewoners weinig bijzonderheden opleveren; zij zijn schommelingen gewend.

Effect keersluis Limmel

De hogere waterstand vanaf 1100 m3/s betekent dat Rijkswaterstaat keersluis Limmel eerder sluit dan normaal gesproken. Normaal sluiten we de keersluis als de afvoer tussen de 1600 m3/s en 1800 m3/s is. Nu gaat de keersluis dicht bij een verwachte afvoer tussen de 1100 m3/s en 1200 m3/s. Dit heeft met de waterstand te maken, die mag maximaal 44,15m+NAP bij meetstation Borgharen zijn.

Voor de scheepvaart betekent dit hinder, omdat de doorvaart via het Julianakanaal tussen Maastricht en Maasbracht dan tijdelijk gestremd is.

Omgeving stuw Borgharen geïnformeerd

Om de omgeving niet te verrassen zijn zij door Rijkswaterstaat geïnformeerd; dit zijn bijvoorbeeld gebruikers van het Julianakanaal en woonbootbewoners. Ook in de hoogwaterberichtgeving wordt aandacht besteed aan stuw Borgharen.

Herstel stuw Borgharen

Bij inspecties aan de stuw hebben we schade ontdekt aan de constructie. Hierdoor kunnen we een onderdeel, schuif 3, niet uit het water halen. Het herstel van deze schade kan niet tijdens de hoogwaterperiode. Deze duurt (normaalgesproken) tot april 2024. We onderzoeken op dit moment hoe we de stuw het beste kunnen herstellen. Zodra hier meer informatie over bekend is, zullen wij dit bekend maken.