Nieuwsbericht

A12: verwijderen zieke en dode bomen ter hoogte van gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg; 8 - 15 maart 2023

Gepubliceerd op: 2 maart 2023, 16.06 uur - Laatste update: 2 maart 2023, 16.36 uur

Vanwege verkeersveiligheid verwijderen we van 8 tot 15 maart 2023 zieke en dode bomen langs de A12. Deze staan ter hoogte van de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg.

Gevaar voor verkeersveiligheid A12

In totaal gaat het om 46 bomen die in dusdanig slechte conditie verkeren dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het zijn voornamelijk essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt.

Binnen uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen planten we nieuwe bomen. De meeste werkzaamheden vinden overdag plaats. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingen en extra reistijd van maximaal 10 minuten.

Herbeplanting bomen A12

Binnen uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen planten we nieuwe bomen. We planten verschillende soorten nieuwe bomen om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen. Ook houden we rekening met de veiligheid van de weggebruiker door de bomen niet te dicht op de snelweg te planten.

Herbeplanting vindt op dezelfde plek plaats waar de bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan zoeken we naar alternatieve locatie in de dichtbije omgeving.

Gevolgen essentaksterfte

Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze ziekte. De gevolgen daarvan zijn groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast. Essentaksterfte is een erg besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan veel bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Meer informatie verwijderen zieke en dode bomen A12

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.