Kom naar de Kraaiennestdag!

Snel en langzaam, ver weg en dichtbij – Keuzes maken voor de toekomst van onze fysieke leefomgeving

De Kraaiennestdag is de (tweejaarlijkse) open dag van het programma Strategische Verkenningen. Medewerkers, partners en betrokkenen worden uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomst van de fysieke leefomgeving in Nederland. Het uitwisselen van kennis, ervaringen en inzichten helpt om op strategische wijze de toekomst te verkennen. De Kraaiennestdag vindt dit jaar plaats op dinsdag 11 oktober 2022 in De LocHal in Tilburg.

RWS Kompas

De vorige Kraaiennestdag stond in het teken van Expeditie RWS2050 en vond volledig online plaats. Het thema was ‘Bouw mee aan het Nederland van 2050’. Volgend op de toekomstverkenning Expeditie RWS2050 heeft Rijkswaterstaat haar strategie geactualiseerd (RWS Kompas). Wie meebouwt weet dat zo’n bouwwerk niet van de ene op de andere dag klaar is.

Onverwachte en soms onvoorspelbare ontwikkelingen kunnen plannen vertragen of onuitvoerbaar maken. De afgelopen jaren werden we geconfronteerd met twee snelle en onverwachte ontwikkelingen: het coronavirus en de Russische invasie in Oekraïne.

Wuhan en Donbas

Een markt in Wuhan, een grenspost in de Donbas: voor ons lijken ze ver weg. Maar voor virussen en oorlogen zijn fysieke grenzen geen belemmering. Binnen korte tijd werden mensen ziek, moesten werknemers thuis werken en werd arbeid schaars. Sneller dan gedacht konden schepen hun vracht niet lossen, werd bevoorrading een probleem, sloegen mensen op de vlucht, stegen de prijzen van olie en gas. Wat ver weg leek, kwam sneller dan we dachten dichterbij.

Onze natuurlijke leefomgeving

Het omgekeerde lijkt het geval met klimaatverandering. Wouter van Dieren, die begin jaren 70 het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome onder de aandacht bracht is ruim 80 jaar oud. Klimaatactivist Gretha Thunberg is bijna 20 jaar oud. Onze aandacht voor (door de mens veroorzaakte) achteruitgang van onze natuurlijke omgeving is in de loop van de tijd verschoven van het gat in de ozonlaag en zure regen naar verzuurde oceanen, stikstofuitstoot en biodiversiteit. Inmiddels staat de klimaatproblematiek hoog op de agenda. Wereldwijd ervaren we de gevolgen. Maar maatregelen komen maar traag op gang.

Snel en langzaam

De Kraaiennestdag 2022 staat in het teken van deze snelle trends en langzame ontwikkelingen. Het is de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de grote transities waar we voor staan, maar ook over de krapte op de arbeidsmarkt, het fietslandschap van de toekomst, de rechten van de natuur, data-ecosystemen, ‘beleid maken in de uitvoering’ en nog veel meer.

Voor in de agenda

De Kraaiennestdag 2022 vindt plaats op dinsdag 11 oktober in LocHal in Tilburg. Binnenkort volgt meer nieuws. Lees hier het verslag van de Kraaiennestdag 2020.

Meld je nu aan!