Nieuwsbericht

Werkzaamheden Oosterschelde afgerond

Gepubliceerd op: 29 juni 2021

Aannemer Boskalis ging in de afgelopen winter door met vooroeverbestortingen in de Oosterschelde. De laatste werkzaamheden bij Wemeldinge zijn intussen afgerond.

De vooroevers van de Oosterschelde kunnen er weer tegen! Laura Winkelmann, omgevingsmanager van Boskalis, blikt tevreden terug.

De 3 noordelijke locaties bij Burghsluis, Schelphoek en Zierikzee werden nog in het najaar van 2020 afgewerkt. 2 van de 3 zuidelijke locaties: Oost-Bevelandpolder en Wemeldinge-West, waren afgelopen winter aan de beurt. De werkzaamheden bij de 3e zuidelijke locatie, Wemeldinge-Oost, zijn in april 2021 afgerond.

Tegenslag

'Op 5 van de 6 locaties verliep het werk probleemloos en volgens planning', vertelt Winkelmann. 'Op de laatste locatie, bij Wemeldinge-Oost, hadden we wat tegenslag.' De staalslakken die de bescherming van de oever moet bieden, bleven niet goed liggen op de steile ondergrond. Hiermee voldeden de werkzaamheden niet aan de (veiligheids)eisen van Rijkswaterstaat.

'Doordat we iedere dag peilden om de werkzaamheden te controleren, kwamen we daar tijdig achter. We zagen al snel dat er afschuivingen plaatsvonden. We keerden terug naar de ontwerptafel en pasten het ontwerp aan', aldus Winkelmann. 'De bestortingen verliepen daarna naar wens.'

Na de staalslakken volgde nog een eco-toplaag in de vorm van breuksteen.

Goed overleg met stakeholders

De aanpassing van het ontwerp zorgde ervoor dat de staalslakken op hun plek bleven. De werkzaamheden liepen door de aanpassing van het ontwerp wat vertraging op, maar de uitloop viel mee. Het duikverbod dat eerst tot 1 juni 2021 zou gelden, kon half mei 2021 al worden ingetrokken. 'Dat was fijn voor de duikers', stelt Winkelmann.

'We hebben al die tijd goed contact gehad met de stakeholders in de omgeving. Zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering. Over het algemeen hadden de stakeholders begrip voor de werkzaamheden en hebben we in goed overleg de werkzaamheden kunnen plannen en uitvoeren. We kennen intussen het gebied goed en weten waar de gevoeligheden liggen. Dat helpt zeker mee in een vlotte- en veilige uitvoering van het werk', aldus de omgevingsmanager van Boskalis.

Meer nieuws Vooroeververdediging Oosterschelde en Westerschelde