Nieuwsbericht

Stuwcomplexen Nederrijn en Lek weer netjes na renovatie

Gepubliceerd op: 10 mei 2021, 15.02 uur - Laatste update: 15 januari 2024, 13.43 uur

Nu de renovatie achter de rug is, zijn de terreinen en de wegen op en naar de stuwcomplexen heringericht. We laten het stuwensemble natuurlijk weer netjes achter.

Tijdens de 6 jaar durende renovatie is er veel werk verzet op de 3 stuwcomplexen (Driel, Amerongen en Hagestein), waarbij de terreinen en wegen het nodige te verduren kregen. Bijvoorbeeld door aan- en afvoer van materiaal, tijdelijke bouwketen, steigers en bouwkranen. Daarom zijn we hard aan het werk gegaan om alles weer netjes achter te laten. Wegen en paden zijn hersteld of nieuw aangelegd. De auto-afzetplaatsen bij de sluizen zijn vernieuwd en vergroot en de bebording is vernieuwd.

Groenaanleg

Een echte blikvanger is de nieuwe bediencentrale in Amerongen, met zijn ronde vorm en blinkende tegeltjes van Makkumer aardewerk. Op het platte dak van de vergader- en tentoonstellingsruimte is een groendak met sedumplanten aangelegd voor de opvang van regenwater. Bij de ingang van de bediencentrale en langs de noordkant van de sluis zijn laurierhagen geplant en kamperfoelie langs het hek bij het beneden- en middenhoofd.

Op alle 3 de stuweilanden is de grasmat hersteld. Daarnaast wordt er nieuwe beplanting aangelegd, zoals meidoornstruiken en sleedoorn. In Hagestein is er een rij prunussen geplant en in Driel is de bestaande haag langs het pad naar de auto-afzetplaats aangevuld met meidoorn en sleedoorn, zodat een lange groene haag ontstaat.

Bloemenweide

In Driel wordt het straks in de zomer een vrolijke boel. Op het stuweiland is er een weide ingezaaid en beplant met bloemensoorten waar bijen van houden. Ze bevatten ongeveer 30 verschillende inheemse meerjarige planten, aangevuld met enkele 1- en 2-jarige soorten. De mengsels bevatten onder andere duizendblad, gele kamille, pinksterbloem, margriet, kattenkruid, verschillende soorten papavers, weegbree en salie. Zeer bloemrijk met soorten die aantrekkelijk zijn voor wilde- en honingbijen. Ook worden er dit jaar diverse insectenhotels, een torenvalknest en een nestpaal voor ooievaars geplaatst.

Voor de schapen, de ‘grasmaaiers’, die over het terrein lopen, zijn nieuwe afrasteringen gemaakt. Zo kunnen ze het eiland niet aflopen en blijven ze ook van de installaties weg. De terreinen liggen er op deze manier weer netjes bij. Nu is het wachten op een mooie lente en op zijn tijd, voor het jonge groen, wat regen.

Meer nieuws Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble