Nieuwsbericht

Early Warning van de maand: Versnelt de COVID-19-crisis de opkomst van robots?

Gepubliceerd op: 15 december 2020

Eén van de taken van het programma Strategische Verkenningen is om veranderingen in de omgeving van Rijkswaterstaat tijdig te signaleren. Deze veranderingen kunnen immers gevolgen hebben voor het werk en de organisatie van Rijkswaterstaat.

Voor het duiden van de ontwikkelingen benadert men experts en organisaties binnen en buiten Rijkswaterstaat. De resultaten hiervan komen terecht in korte Early Warning-signalen.

Gevaarlijke taken overnemen

Robots en machines nemen al langer taken over die te gevaarlijk zijn voor mensen. Nu we te maken hebben met COVID-19 zijn mensen het gevaar en kunnen robots de oplossing zijn. Vanwege de besmettelijke aard van het coronavirus kunnen robots contactloze alternatieven bieden. Van het ontsmetten van ziekenhuizen en openbare ruimtes tot bezorgdiensten; robots zijn een gamechanger in deze pandemie en er is een kans dat die ontwikkeling zich doorzet in de toekomst.

Robots ingezet in de strijd tegen het virus

Winkelcentra en ziekenhuizen in Azië en Boekarest experimenteren met autonome robots die schoonmaken en die pathogene micro-organismen, waaronder het coronavirus, doden met behulp van UV-C-straling. In Texaanse ziekenhuizen levert robot Moxi medicijnen, laboratoriummonsters en benodigdheden. Robot P Guard handhaaft de lockdown avondklok in Tunesische straten. James de telepresence-bot helpt bewoners van Belgische verzorgingstehuizen om verbonden te blijven. Andere robots schrobben vloeren van supermarkten, bezorgen maaltijden aan mensen in quarantaine en helpen zelfs met het uitlaten van de hond. Ondertussen helpen niet-belichaamde kunstmatige intelligenties bij van alles: van het opsporen van contacten en het kraken van de genetische code van het coronavirus tot de logistiek in een steeds meer online wereld.

Robots laten het leven doorgaan op afstand

Op het werk en thuis helpen robots op verrassende manieren. Makelaars zijn op afstand terwijl werkende robots eigendommen tonen. Werknemers die een nieuw ziekenhuis in China bouwden, konden de hele nacht doorwerken omdat drones verlichting droegen. In Japan gebruikten studenten robots om het podium te betreden voor hun afstuderen en op Cyprus gebruikte een persoon een drone om zijn hond uit te laten zonder de beperkingen voor thuisblijven te schenden. Daarnaast is er steeds meer belangstelling voor zogenaamde ‘social robots’ die ontwikkeld zijn om zieken en ouderen gezelschap te houden en nu ook voor een breed publiek een veilig alternatief voor menselijk gezelschap lijken.

Banen kwijt?

Deze trend naar automatisering en robotisering is niet nieuw, maar COVID-19 versnelt deze enorm. Nu mensen zich meer bewust zijn van hygiëne en de noodzaak om afstand te nemen bieden robots en automatisering een veiligheidsvoordeel. Sommigen maken zich zorgen om deze ‘opmars’ van robots: de werkloosheid is immers door het coronavirus al gestegen. Gaan er nu door de versterkte robotisering nog meer banen verloren? Onder wetenschappers lijkt er echter consensus te zijn dat we vooral meer zullen gaan samenwerken met robots en dat, hoewel sommige banen zullen verdwijnen, er ook veel banen voor terug zullen komen.