Bermonderhoud

Rijkswaterstaat beheert ruim 18.000 ha aan Nederlandse bermen langs de snelweg. Deze zijn belangrijk voor een veilige infrastructuur en voor het bieden van leefgebied voor wilde planten en (kleine) dieren. Wij zorgen door efficiënt bermbeheer en -onderhoud dat alle functies zo goed mogelijk behouden blijven.

Maaien en snoeien

Bermen bestaan uit gras, bomen en bermplanten. Voor voldoende zicht en veiligheid van de weggebruikers maaien we de bermen. Grasmaaien doen we in de meeste gevallen 1 keer per jaar. Dit maaisel voeren we af, zodat het niet op de weg terechtkomt. We beperken hiermee het brandgevaar. Ook is het maaibeheer gunstig voor de soortenrijkdom van planten en dieren zoals insecten, die in graslanden leven.

Veilige bermen creëren

Een berm moet stevig genoeg zijn om een voertuig te kunnen dragen en moet vrij zijn van obstakels. Per rijksweg bekijken en beoordelen we de obstakels in de berm. Op basis hiervan nemen we, waar nodig, maatregelen. We verwijderen bijvoorbeeld bomen en andere obstakels of schermen deze af met vangrails.

Biodiversiteit stimuleren

Onderzoek laat zien dat naast veiligheid bermen belangrijk zijn voor de biodiversiteit van Nederland. De berm is een leefgebied en/of een verbinding tussen leefgebieden voor veel soorten planten en dieren. Door verruiging, sterke toename van bepaalde grassoorten en het veranderde klimaat verdringen een aantal snelgroeiende soorten de andere bermplanten, waardoor de rijkdom aan soorten vermindert.

Momenteel voert Rijkswaterstaat onderzoek uit naar een mogelijke aanpassing van de maaischema’s om gevolgen van de klimaatopwarming op te vangen.

Podcast bermen

U zoeft er altijd langs in de auto. Maar weet u dat bermen ook ware natuurgebieden zijn? En waarom een berm zo belangrijk is? Antwoorden op deze vragen geven we in de onderstaande podcast.

De berm: natuur naast de snelweg

Rosalie Heins, ecoloog bij Rijkswaterstaat, vertelt alles over natuur naast de snelweg aan Botte Jellema.