Mobiel verkeersleider Joost

Als mobiel verkeersleider ben ik te vinden op de Limburgse Maas en Brabantse kanalen. Met mijn collega’s zorg ik voor een vlotte en veilige doorgang van de scheepvaart in ons beheergebied. Daarvoor beschikken wij over een aantal patrouille vaartuigen en snelle motorboten (RHIBS).

Mobiel verkeersleider is een veelzijdige baan. We houden toezicht op de vaarweg, op het vaarwegmeubilair en de betonning (boeien). Tijdens incidenten treden we soms samen op met politie, brandweer en andere hulpdiensten. We begeleiden de scheepvaart dan langs het incident. Als dat dan vlot en veilig verloopt, geeft me dat een voldaan gevoel.

Tijdens de zomermaanden zijn wij veel met de recreatievaart bezig. We geven ze tips en adviezen, en delen folders uit over allerlei zaken die met veilig varen te maken hebben.

Mobiel verkeersleider is een veelzijdige baan

In het verleden heb ik als beroepsschipper gewerkt. Die ervaring kan ik in mijn vak als mobiel verkeersleider goed gebruiken.


Blogs van Mobiel verkeersleider Joost

Nachtwerk

Mobiel verkeersleider Joost

Woensdagavond 21.00 uur, ik hang lekker onderuit op de bank voor de tv. Dan gaat mijn telefoon… De officier van dienst, die vraagt of ik zin heb om te werken. Op dit tijdstip? Dan weet ik dat er wat aan de hand is!

Een hoofdrol voor Herbie

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost vertelt over zijn eerste dienst van het jaar. Tijdens zijn dienst gaat hij met een collega op een koude zaterdagochtend in januari controleren of de boeien in de Maas rond Belfield nog op hun plaats liggen. Waarbij ze tijdens hun dienst een kleine rol spelen bij het oplossen van een misdrijf.

Rare tijden

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost stapt in de loop van de middag in Maasbracht aan boord van de RWS 18. Vanwege de coronamaatregelen varen ze met een lagere bezetting. Ondanks de rust op het water is er genoeg te doen. Tijdens hun dienst komen ze een bootje tegen dat voor anker ligt midden in de vaarweg.

Aanvaring, brand, evacués…of toch niet?

Mobiel verkeersleider Joost

Het is eind september en de dag begint met een bewolkte donderdagochtend. Samen met zijn collega draait mobiel verkeersleider Joost een vroege dienst op het patrouillevaartuig de RWS27. Het is nog erg rustig op het Maas-Waalkanaal, maar niet voor lang…

Hond op eendenjacht

Mobiel verkeersleider Joost

Een rustige ochtenddienst in mei. We komen net uit Weurt en varen met de RWS27 via het Maas-Waalkanaal richting Heumen. Een tegemoetkomende schipper roept ons met een paniekerige stem op via de marifoon: ‘Ik ben over een hond heen gevaren!’

Zinkend schip

Mobiel verkeersleider Joost

Mobiel verkeersleider Joost wordt tijdens een zonnige ochtenddienst op het Maas-Waalkanaal gebeld door de verkeerspost Nijmegen. De verkeerspost meldt dat er vlak bij sluis Weurt een schip aan het zinken is en vraagt of ze kunnen assisteren. Met blauw zwaailicht varen ze met de RWS27 naar sluis Weurt.

Driving home for Christmas

Mobiel verkeersleider Joost

Het is december 2018 op een mistige vrijdagmiddag. Typisch zo’n donkere-dagen-voor-de-kerst-dag. Het begint al te schemeren als de telefoon bij mobiel verkeersleider Joost gaat. Het nautisch centrum belt: in Venlo is een auto te water geraakt.

Uitgesteld weekend

Mobiel verkeersleider Joost

Het is vrijdagmiddag. Mobiel verkeersleider Joost en zijn collega en hebben de RWS27 aangemeerd aan de steiger bij sluis Grave. Het is het einde van hun vroege dienst, kortom: tijd voor weekend. Terwijl ze bij de sluismeester nog genieten van een bakje koffie, gaat de telefoon…

Weer het water op!

Mobiel verkeersleider Joost

De meivakantie staat voor de deur. Bij veel watersporters begint het weer te kriebelen. Heerlijk dobberen op het water onder een stralend zonnetje. Lekker zeilen bij een stevige bries. Of met een speedboot over het water scheuren. Mobiel verkeersleider Joost merkt het meteen als het seizoen weer begonnen is.

Onveilig voor anker in de mist

Mobiel verkeersleider Joost

Het is een frisse winterochtend. Rond 10 voor 6 stapt mobiel verkeersleider Joost uit de auto bij de sluis van Grave. De sluismeester komt ook net op dat moment aan fietsen. ‘Het is maar een kleine wereld’ zegt hij. ‘Inderdaad, veel meer dan 100 m zicht is het niet.'