Markermeer: dijkversterking Marken

Foto: © Frank Janssens
Bezig 2018 - 2028 Marken, Noord-Holland

De dijk op Marken heeft op dit moment stabiliteitsproblemen en is op delen te laag. Daarom versterken we de Zuidkade en Westkade, zodat de dijk weer voor 50 jaar robuust en veilig is.

Heb ik last van de werkzaamheden?

  • Voetgangers
    1 april 2025 – 31 juli 2025
    Afsluitingen kruinpad om Marken

Bekijk de planning voor meer informatie.

We leggen ook natuur- en recreatievoorzieningen aan, zoals een nieuw strand, een ligweide en een vogeluitkijkpunt.

Planning

Klaar: 2028
  • Planuitwerking en voorbereiding van de realisatie

    Klaar
    2018
  • Inspraak op besluiten en vergunningen

    Klaar
    Voorjaar 2019
  • Start aanbesteding

    Klaar
    2020
  • Gunning

    Klaar
    2021
  • Voorbereidende werkzaamheden

    Klaar
    2022
  • Start proefvakken

    Klaar
    2023

    In februari 2023 zijn we gestart met proefvakken, om te kijken of het dijkontwerp in de praktijk overeenkomt met de berekeningen.

  • Start werkzaamheden

    Klaar
    2024
  • Afsluitingen kruinpad

    Bezig
    April 2025 - juli 2025

    Tot en met eind juli 2025 zijn er veel afsluitingen van het kruinpad om Marken.

    • Het kruinpad tussen haven en Rozewerf (Westkade en Zuidkade via kruising provinciale weg) is afgesloten, omdat we op deze locatie de proefvakken afmaken.
    • Ook andere delen van het kruinpad van de Westkade en Zuidkade kunnen tijdelijk gedeeltelijk gesloten zijn. We werken dan met machines bij het kruinpad.
    • Tot en met juli 2025 is de Noordkade deels afgesloten op doordeweekse dagen. We vernieuwen de bestrating.

    Kijk voor updates over de dijkversterking en afsluitingen van het kruinpad op de website BouwApp van aannemer Hof op Marken.

    Afsluiting wandelpad Marken
  • Oplevering proefvakken en start afwerking dijk met stortsteen en zetsteen

    Gepland
    Midden 2025

    Vanaf september 2025, zijn er nog regelmatig afsluitingen van het kruinpad.

    Kijk voor updates over de dijkversterking en afsluitingen van het kruinpad op de website BouwApp van aannemer Hof op Marken.

  • Oktober 2025 - januari 2026

    Gepland
    Aanpassing kruispunt N518 (weg blijft open)
  • Consolidatiefase (inklinken zandlagen) en start afwerking met stenen, gras en kruinpad

    Gepland
    Midden 2026
  • Terugplaatsing zwemsteiger en afrondende werkzaamheden

    Gepland
    Midden 2027
  • Project klaar

    Gepland
    2028

De planning kan nog veranderen.

Buitendijkse versterking

We versterken de Westkade en de Zuidkade buitenwaarts. Een deel van de huidige dijk graven we hiervoor af. We volgen de loop van de huidige dijk en blijven zo dicht bij het historische karakter van de dijk. We hergebruiken zo veel mogelijk materialen uit de oude dijk. De Noordkade heeft op dit moment geen versterking nodig.

Animatie: zo versterken we de dijk op Marken

We versterken de dijk vanaf het water, door allemaal laagjes zand aan te brengen tegen de bestaande dijk.

Duur: 02:45 02:45

Welkom op Marken. Overal waar je kijkt, zie je water. Om Marken te beschermen ligt er een dijk om het eiland. Aan twee kanten voldoet hij niet meer aan de regels van de Waterwet. Daarom versterken we de dijk. We doen dat als volgt. We spuiten een eerste, grote laag zand langs de bestaande dijk. Marken ligt op slappe veengrond. Daarom brengen we het zand voor de dijk laag voor laag aan. Als we niet zo beheerst zouden werken, is er kans dat de boel wegzakt. Zo vormen de verschillende lagen zand, bovenop het ingeklonken veen, een stevige, stabiele basis. Met behulp van computers berekenen we precies hoeveel zand er waar moet komen. Nadat de eerste laag zand is ingeklonken, volgt er een nieuwe laag zand. Die laten we ook weer een tijdje inklinken. En dit doen we een keer of negen. We brengen ook verticale drainage aan. Dat zijn een soort filters in de grond, waardoor de grond eerder inklinkt en we het proces met jaren versnellen. De aanvoer van zand en klinkers, mengen, sproeien... We doen bijna alles vanaf het water, dus met minimale overlast. Aan het eind krijgt al dat zand nog een jaartje rust om in te klinken. En daarna brengen we de bekleding aan van de dijk. Op de lange, flauw oplopende buitenberm komt stortsteen. Dit breekt de golven. Het zetsteen op de buitenzijde beschermt de dijk tegen aantasting door golven of hoogwater. En de binnenzijde bekleden we met klei en gras.Hierdoor is de dijk goed bestand tegen water, regen en wind. Al deze factoren samen zorgen voor een waterveilige dijk. De grond zal met de tijd iets inklinken. Daarom leggen we de dijk sterker aan dan strikt noodzakelijk, zodat de hoogte ook over vijftig jaar nog voldoende is. En nu we toch flink bezig zijn op Marken, kijken we ook direct wat we kunnen doen om natuur en recreatie hier te verbeteren. Straks ligt er weer een goed pad. We zorgen dat de strandjes er weer tiptop bijliggen. En voor natuurliefhebbers komt er onder andere een nieuw vogelkijkscherm. Zo kunnen bewoners en bezoekers nog meer genieten van de dijk. En is het eiland weer vijftig jaar beschermd tegen het water. Meer weten? Kijk op rijkswaterstaat.nl/dijkversterkingmarken. Een productie van Rijkswaterstaat ©2024

Natuur en recreatie

Naast een waterveilige dijk zorgen we ook voor voorzieningen die het landschap en de leefbaarheid op Marken verbeteren.

Kom meer te weten over de verbeteringen
Foto: © Frank Janssens

Samenwerking

Bewoners

De Markers hebben zelf veel kennis over de omgeving. Daarom spraken we tijdens de uitwerking van de plannen intensief met verschillende werkgroepen en bewoners over de invulling van de dijkversterking. Ook in de uitvoeringsfase hebben we contact met de betrokkenen over de voortgang van het project.

Deelnemende partijen

We werken samen met de gemeente Waterland, de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en maatschappelijke organisaties. Ook overleggen we als project met de KNRM, de bewoners van de Rozewerf en de Eilandraad Marken.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het project Dijkversterking Marken is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin werken de 21 Nederlandse waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. De komende jaren worden er honderden kilometers aan dijken versterkt. Zo werken we samen aan een waterveilig Nederland waar u veilig kunt wonen, werken en recreëren.

Nieuws

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de voorgang van het project? Meld u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief.